Kaip nesuklysti ir iš tikrųjų pradėti sveikai maitintis, norint numesti svorio, pataria asmeninis treneris ir kultūristas, knygos „Tobulas kūnas“ autorius Andrius Pauliukevičius.
Geriausias pasirinkimas svoriui mesti – daržovės
Kaip pasakoja asmeninis treneris ir mitybos specialistas, dažniausiai daroma svorio metimo klaida yra susijusi su tinkamų produktų ir jų kiekio pasirinkimu. Jo teigimu, daržovių galima valgyti kiek tik nori, tačiau vaisius reikėtų šiek tiek riboti.
„Pirmiausia, dėl to, kad vaisiuose yra daug fruktozės, arba natūralaus cukraus. Kaip žinia, angliavandeniai lengviausiai virsta kūno riebalais, todėl daržovės yra geriausias pasirinkimas metant svorį ar nenorint jo priaugti. Jose angliavandenių – itin mažai, išskyrus bulves – krakmolas
taip pat virsta riebalais“, – sako A. Pauliukevičius.
Tačiau visiškai atsisakyti vaisių nereikėtų – juose yra angliavandenių, kurie suteikia energijos
sportuojant. Sportuojantiesiems vaisius ir daržoves dažniau valgyti gali padėti neseniai Lietuvoje prasidėjusi kampanija „5 per dieną“, raginanti kasdien suvalgyti bent penkis vaisius ir daržoves. Tad, laikantis šios nesudėtingos, Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamos formulės kiekvieną dieną galima suvalgyti nuo 400 iki 600 gramų vaisių ir daržovių.
Nebereikia ir sintetinių vitaminų
Paklaustas, ar sunku rasti kokybiškų produktų prekybos centruose, profesionalus sportininkas pastebėjo, kad jų trūkumo tikrai nejaučia. Priešingai – jų yra tiek daug, kad net sunku išsirinkti. Pasak jo, ES šalyse auga kelių rūšių pomidorai, agurkai, paprikos ir kitos, lietuviams įprastos daržovės, todėl galima jas drąsiai įtraukti į savo sveiką valgiaraštį.
„Šiuo metu labai daug dirbu ir visiškai nevartoju sintetinių vitaminų – jų gaunu iš daržovių, kurių per dieną suvalgau daugiau nei kilogramą. Tad, abejonių dėl daržovių kokybės man nekyla“, – teigia asmeninis treneris.
Galima valgyti ir vidury nakties
A. Pauliukevičius prisipažįsta, kad labai mėgsta bulves, tačiau jų atsisako, nes intensyviai
sportuoja. Vietoj jų, renkasi ne ką mažiau skanias kitas daržoves. „Daržovės turi labai mažai kalorijų, tačiau itin daug ląstelienos – tai reiškia, kad jų virškinimas reikalauja nemažai kūno energijos resursų. Taip susidaro vadinamas kalorijų deficitas, t. y. kai maistui suvirškinti sunaudojama daugiau kalorijų, nei buvo iš jo gauta. Todėl nutukti valgant daržoves yra neįmanoma – net jei jas valgytumėte ir vidurnaktį“, – pabrėžia asmeninis treneris.
Tuo tarpu vaisius geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje, kuomet kūnui reikia daugiausia energijos po nakties miego. Tačiau ir juos vertėtų rinktis atsakingai. Anot profesionalaus sportininko, daugiausia kalorijų turi bananai ir vynuogės, todėl norintieji numesti svorio turėtų rinktis mažiau kaloringus citrusinius vaisius – greipfrutus ir mandarinus, pastarieji kurie yra vieni iš mažiausiai kalorijų turinčių vaisių.
Sveika mityba – ištisus metus
A. Pauliukevičius pastebi, kad prasidėjus žiemai, neretas kuris nebesilaiko sveikos mitybos principų, nes pasigenda šviežių daržovių. Tačiau, asmeninio trenerio teigimu, tai yra mitas, todėl tokie žmonės tiesiog neturi valios ir grįžta prie įprasto mitybos ritmo.
„Labiausiai mėgstu šviežias daržoves, todėl prekybos centruose jų randu tiek vasarą, tiek ir
žiemą. Aišku, šaltuoju metu laikotarpiu tokių daržovių energinė vertė yra kiek mažesnė, tačiau, kaip žinia, daržovių galima valgyti tiek, kiek nori, todėl tereikia jų nusipirkti daugiau“, – mano jis.
Asmeninis treneris pastebi ir tai, kad dalis sportuojančiųjų ar ketinančių pradėti sportuoti kiek
nemėgsta šviežių daržovių žiemą, nes pasigenda intensyvaus skonio, kurį turi šiltuoju metų laiku užaugintos daržovės. Tačiau joms skonio galima suteikti iš jų pasigaminant salotas, daržoves pagardinant alyvuogių aliejumi ar vyno actu.
Aktyviai sportuojantieji turėtų įsidėmėti, kad norint gauti reikalingus vitaminus ir mineralus, o kartu – ir angliavandenius energijai palaikyti, rekomenduojama rinktis Europos Sąjungoje užaugintus vaisius ir daržoves – tik taip būsite tikri dėl jų kokybės. ES šalyse auginamiems vaisiams ir daržovėms taikomi griežti reikalavimai, suformuluoti remiantis Europos maisto saugos tarnybos mokslininkų išvadomis.