Šitaip kiaulieną per kiekvienas Velykas ruošdavo mano močiutė, o vėliau - mama. Todėl stebėdama ir pati išmokau. Vargo nėra daug, o skonis tobulas. Aš šį kumpį patiekiu su krienų ir majonezo padažiuku, kuris čia labai dera. 

Kodėl (ne)šventinis? Nes tinka ne tik Velykoms. Išskirtinis dalykas - marinavimas. Kumpis turės būti įkalintas šaldytuve visą parą. Taigi, pirmyn!

Reikės:
1 kg kiaulienos kumpio,
500 g bulvių,
druskos.


Marinatui reikės:
3 šaukštų garstyčių,
4 susmulkintų česnako skiltelių,
2 šaukštelių druskos,
1 šaukšto acto,
maltų juodųjų pipirų,
lauro lapų.


Gaminimas.
Marinatui reikalingus ingredientus sumaišykite. Gauta mase įtrinkite kiaulieną, įdėkite į puodą, uždenkite ir palaikykite šaldytuve vieną parą.

Kiaulienos kumpį ir nuskustas, per pusę perpjautas bulves sudėkite į kepimo maišą (rankovę), įpilkite puodelį pasūdyto vandens ir užsukite maišelio galus. Viršų 3-5 kartus perdurkite šakute (taip maišelis nesprogs; nemanykite, jog prisiskaičiau Agathos Christie detektyvų).

Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių temperatūros. Šaukite ant skardos paguldytą kumpio ir bulvių maišą, kepkite maždaug 2 valandas.

Skanaus!