Paprastas, bet nepaprastas patiekalas, kuris idealiai tinka skubantiems, užsiėmusiems ir negalintiems daug laiko skirti stovėjimui prie puodų.

Kas sumuštinius sugalvojo? Pasak legendos, kartą gyveno vyras, vardu Johnas Montahne'as, kuris viename Londono klubų lošė kortomis. Jis nenorėjo žaidimo laiko gaišti užkandžiavimui, tad pareikalavo, kad mėsą su sūriu jam patiektų tarp dviejų duonos riekių. Antroji jo ranka liko laisva, tad Johnas galėjo ramiai lošti. Pasirodo, tas žmogus buvo kilmingas, tiksliau, grafas Sandwichas.

Tai vyko maždaug apie 1762 metus, o nuo tada būtent šio lošėjo vardu pavadinti ir šiandien taip populiarūs sumuštiniai.

Gaivusis sumuštinis 

REIKĖS (5 vnt.):

pusės šviežio agurko;

1 virto kiaušinio;

5 riekių tamsios duonos;

50 ml natūralaus jogurto;

ryšulio svogūnų laiškų;

žiupsnio druskos.

GAMINIMAS:

nulupkite ir supjaustykite kuo mažesniais griežinėliais agurką. Susmulkinkite svogūno laiškus ir kaušinį. Viską sumaišykite su natūraliu jogurtu. Masę pagardinkite druska. Duoną orkaitėje pakepkite 5-7 min. Atvėsinkite ir tepkite paruoštą sumuštinių masę.

Greitasis sumuštinis

REIKĖS (5 vnt.):

5 riekių batono;

50 g kietojo sūrio;

saujos gražgarstės salotų;

200 g mažų pomidorų;

20 g sviesto;

žiupsnio čili pipirų. 

GAMINIMAS:

pomidorus supjaustykite griežinėliais. Ant batono užtepkite nedidelį sluoksnį sviesto, dėkite pomidorus, užbarstykite kietojo sūrio, čili pipirų. Sumuštinius kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8-10 min. Išimkite, palaukite, kol atvės, papuoškite gražgarstės lapeliais.

Sotusis sumuštinis

REIKĖS (4 vnt.):

800 g vištienos faršo;

4 sūrio riekių;

4 bandelių;

2 nedidelių pomidorų;

8 salotų lapų;

1 mažo raudono svogūno;

4 marinuotų agurkų;

pomidorų padažo;

druskos;

pipirų.

GAMINIMAS:

Mėsos faršą sumaišykite su druska ir pipirais, iš mišinio suformuokite keturis didelius paplotėlius, kuriuos kepkite keptuvėje (kiekvieną pusę maždaug po 10 min.), kepdami antrąją mėsos pusę uždėkite sūrio riekę. Visus produktus sluoksniais sudėkite į bandelę. Pagardinkite pomidorų padažu.

Gurmaniškasis sumuštinis

REIKĖS (4 vnt.):

4 bandelių;

4 salotų lapų;

300 g rūkytos lašišos;

1 citrinos;

krapų;

50 g tepamojo sūrelio.

GAMINIMAS:

bandeles aptepkite sūreliu. Dėkite salotos lapus, dar užtepkite sūrelio, plonai supjaustytus citrinos griežinius, lašišą ir vėl bandelę. Sumuštinį papuoškite krapų šakelėmis.

SKANAUS!