Ilgą laiką šiuos produktus peikė – daug riebalų, cholesterolio, kalorijų... Bet, kaip rašoma „Shape“, galiausiai paaiškėjo, kad pliusų – daugiau nei minusų.

Sūris

Iš tiesų daugelyje sūrio rūšių yra didelis riebalų procentas, daug kalorijų, kita vertus, juose daug kalcio. Sūriuose taip pat yra linoleno rūgšties, kuri mažina vėžio, širdies ligų ir diabeto riziką. Dar vienas ypatumas – ji trukdo kauptis riebalams, taigi skatina lieknėti.

Rekomenduojama: riebūs, ryškaus aromato, sodraus skonio sūriai, kaip antai, feta, parmezanas, mėlynojo pelėsio sūris. Nedidelio gabalėlio pakaks, kad pajustumėte sotumą ir malonumą.

Nerekomenduojama: liesi sūriai (18–20 proc. riebalų). Jie, deja, ne itin skanūs, beveik neturi kvapo, todėl greitai nepasisotinsite, vadinasi, galite persivalgyti.

Šokoladas

Netikėkite tais, kurie sako, kad šokoladas gali sukelti galvos skausmą, bėrimą – nėra tiesioginių to įrodymų. Užtai žinoma, kad kakavos sviestas turi daug antioksidantų, todėl saugo nuo širdies ir kraujagyslių, nuo onkologinių ligų. Nesibaiminkite nemažo riebalų kiekio, juk tai – mononesotieji riebalai, nedidinantys vadinamojo blogojo cholesterolio lygio organizme. Jei liūdesio akimirką ranka tiesiasi į šokolado plytelę, nestabdykite savęs – įrodyta, kad šokoladas skatina smegenyse laimės hormono serotonino gamybą.

Rekomenduojama: kartusis šokoladas. Jis naudingiausias, nes jame daugiausia kakavos sviesto. Kvapniais aromatiniais priedais praturtinti šokoladai irgi rekomenduojami – jais greičiau pasisotinama.

Nerekomenduojama: šokolado batonėliai su įvairiais riebiais, saldžiais įdarais – karamele, sausainiai, plakta grietinėle su cukrumi. Tokie šokoladiniai batonėliai – pernelyg kaloringi.

Pienas

Tai – daug kalcio turintis šaltinis, bet daugelis moterų vengia pieno, nes bijo pakenkti figūrai. Pienas saugo nuo osteoporozės (kaulų retėjimą, trapumą sukelianti liga), mažina kraujospūdį, skatina lieknėjimą.

Rekomenduojama: liesas pienas, kurio stiklinėje – vos 80 kalorijų. Jei įpratote prie riebaus pieno, iš pradžių vartokite 2 proc., paskui pereikite prie 1 proc. riebumo pieno. Virkite košes, karštą šokoladą su pienu – patiekalai įgaus malonų pieno prieskonį, greičiau jais pasisotinsite.

Nerekomenduojama: pieniškos sriubos, trintos sriubos ir padažai su pienu, nes juose daug riebalų ir kalorijų.

Kiaušiniai

Eksperimentas: virti kiaušiniai

Daugelis moterų stengiasi valgyti mažiau kiaušinių dėl juose esančio cholesterolio. Vis tik mokslininkai teigia, kad širdies ligų riziką labiausiai didina sotieji riebalai, o ne cholesterolis. Kiaušiniuose riebalų nedaug (viename kiaušinyje – mažiau nei 5 g.), užtai yra regėjimui naudingo liuteino.

Rekomenduojama: kiaušiniai, išvirti vandenyje be lukštų arba su lukštu virti kieti ar minkšti kiaušiniai – juose nedaug cholesterolio.

Valgykite daržovių apkepų su kiaušiniais – daržovės aprūpina organizmą ląsteliena, įvairiomis naudingomis medžiagomis. Jei įdėsite ir špinatų, suvartosite liuteino. Omletas iš kiaušinių baltymų naudingas tuo, kad jame bus mažiau kalorijų.

Nerekomenduojama: kiaušinienė su šonine, keksas, keptas su sviestu ir kiaušiniais – šie produktai nedera su kiaušiniais.

Jautiena

Jautiena – puikus baltymų šaltinis, taip pat ir cinko, geležies, vitamino B12 (kurio mums dažniausiai trūksta).

Rekomenduojama: liesa jautiena, kurios 100 g – ne daugiau nei 4,5 g sočiųjų riebalų. Kepkite šią jautieną orkaitėje arba trumpai apkeptą – tada į mėsą neįsigers daug riebalų.

Nerekomenduojama: jautienos šonkauliukai – juose dvigubai daugiau riebalų ir kalorijų nei liesoje filė.

Kava

Nėra reikalo atsisakyti turkišku būdu išvirtos kavos. Nauji tyrimai parodė – nėra pagrindo teigti, kad kava didina širdies ligų riziką, kelia kraujospūdį. Šis daugelio mėgstamas gėrimas švelnina alergijos priepuolius, suteikia energijos, gerina koncentraciją.

Rekomenduojama: 2–3 kavos puodeliai per dieną. Tik nepersistenkite, gardindami ją pienu ir cukrumi.

Nerekomenduojama: kava su daug cukraus, su grietinėle, įvairiais saldžiais priedais, riešutais ir pan.

Riešutai

Riešutai turi daug mononesočiųjų riebalų, kurie mažina širdies ligų riziką. Riešutai ilgam suteikia sotumo, vadinasi, yra naudingi, norint sulieknėti. Į mitybą įtraukę riešutų žmonės pastebėjo, kad per pusantro mėnesio jų svoris sumažėjo 4 kg – tai parodė Bostone atliktas tyrimas. Riešutai turi magnio, kuris saugo nuo priešmenstruacinio sindromo – mažina tinimą, stabdo nuotaikų svyravimą ir saugo nuo galvos skausmo.

Rekomenduojama: saujelė riešutų (apie 170 kalorijų). Tokio kiekio pakanka numalšinti alkį tarp pagrindinių valgymų ar prieš miegą. Berkite riešutų į salotas, užkepėles ar kt. patiekalus – jie paryškins patiekalo skonį, sustiprins maistingumą.

Nerekomenduojama: kaloringi patiekalai su riešutais, pvz., šokoladai, sausainiai ir ledai su riešutais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)