Būtina susiplanuoti, kiek žmonių bus ir kiek bei kokių patiekalų gaminsime. Dažnai bijomąsi, kad pagaminsime per mažai ir prisiruošiama per daug maisto, kuris laikomas genda ir kyla noras jį suvalgyti, nors esame sotūs. Taigi planuodami, suskaičiuokite iki 500 g suaugusiam asmeniui. Tiek tikrai pakaks ir tikėtina, kad liks ir kitai dienai.
Ruošdami naudokite mažiau riebalų. Kiek įmanoma naudokite orkaitę, elektrinius grilius, keptuves, gaminkite ant garų. Jei kepate, riebalus sumaišykite su vandeniu, tuomet riebalų reikės daug mažiau.
Dalį patiekalų pateikite ant stalo sezoninių šviežių daržovių pavidalu. Jos turėtų derėti prie žuvies ar būti skanios valgyti vienos. Pavyzdžiui, šviežių burokėlių su žalumynais, raugintų kopūstų ir šviežių burokėlių salotas, burokėlių ir morkų salotas.
Kūčių šventinė vakarienė neįsivaizduojama be žuvies. Tai puiku, nes pagal tyrimus Lietuvos gyventojai valgo per mažai žuvies, nors jos ant mūsų stalo turėtų būti bent du kartus per savaitę.
Sudėtinės dalys patiekalui:
300 g lydekos filė
1 geltonoji paprika
1 raudonoji paprika
3 vidutinio dydžio morkos
1 nedidelis brokolis
1 arbatinis šaukštelis alyvuogių aliejaus
Kmynų, čiobrelio, baziliko, druskos pagal skonį
Sudėtinės dalys marinatui:
Pusė išspaustos citrinos
Pipirų
Česnako
Lauro lapų
Paruošimas:
Paruošiame marinatą: išspaudžiame citriną ir sumaišome su prieskoniais, įdedame lauro lapą.
Marinatu apšlakstome jūros lydeką ir palaikome šaldytuve apie 1 valandą.
Kol žuvis marinuojasi, ruošiame daržoves. Supjaustome plonomis juostelėmis arba kubeliais papriką, sutarkuojame morką griežinėliais arba šiaudeliais. Brokolį suskirstome žiedais ir žiedą padaliname į dvi ar tris dalis.
Daržovės verdame ant garų. Jei neturite garpuodžio – į puodą įpilame ¼ vandens, įdedame metalinį sietelį, į jį beriame daržoves ir uždengiame dangtį.
15 minučių apverdame morką ir dedame papriką bei brokolį bei dar paverdame iki 5 minučių.
Išvirtas daržoves pagardiname žiupsneliu kmyno, druskos ir čiobrelio.
Prieš kepant žuvį pabarstome druska ir užpilame šaukštelį alyvuogių aliejaus. Į Įkaitiname orkaitę iki +175 Celsijaus ir pašauname žuvį, kepame apie 25 -30 minučių ant skardos.
Kai žuvis iškepa, sudedame į lėkštę visas ant garų virtas daržoves ant žuvies ir pagardiname šviežiu baziliku.
Silkė turi Omega3 riebalinių rūgščių, kurios yra puikus antioksidantas, trūkstamas mūsų mityboje. Šios medžiagos stiprina imunitetą, mažina uždegiminius procesus ir apsaugo nervines ląsteles.
Ingredientai:
200 g silkės filė
20 g džiovintų baravykų
4 galvos svogūno
2 vidutinio dydžio morkos
2 arbatiniai šaukšteliai lydyto sviesto
Žiupsnelis cinamono
Žiupsnelis sauso, sumalto imbiero
3 gvazdikėliai
Paruošimas:
Silkę supjaustome norimo dydžio gabaliukais. Pabarstome cinamonu, imbieru, gvazdikėliais.
Morkas sutarkuojame šiaudeliais.
Svogūnus supjaustome norimo dydžio griežinėliais arba kubeliais. Rekomenduojama kuo smulkiau.
Baravykus geriausia mirkyti per naktį, mažiausiai 2-3 valandas.
Išmirkius baravykus į keptuvę suberiame svogūną ir pakepame, po trijų minučių sudedame grybus ir dar kepame apie 10-12 minučių. Dabar jau mokų eilė ir dar 7 minutės kaitinimo.
Kai daržovės atvėsta, uždengiame jomis silkę.
Šakninės daržovės tokios kaip, morkos, burokėliai, griežčiai, petražolės bei saliero šaknys, daugiau nei rekomenduotinos patiekti ant Kūčių stalo. Tai sezoninis valgis, puikiai išlaikantis vitaminus ir kitas naudingas medžiagas iki pavasario. Šias daržoves bus skaniau valgyti, jei pjaustysite smulkiai, pavyzdžiui, plonais šiaudeliais.
Ingredientai:
4 vidutinės morkos
1 vidutinio dydžio burokėlis
1 laimo citrina
40 g nekepintų moliūgo sėklų
1 valgomasis šaukštas moliūgo aliejaus
20 ml vandens
1 skiltelė česnako
Druskos ir pipirų pagal skonį
Paruošimas:
Daržoves sutarkuojame šiaudeliais, sudedame prieskonius, įspaudžiame česnako ir laimo citrinos, užpilame vandens bei rankomis viską šiek tiek pamaigome, kad daržovės suminkštėtų.
Galiausiai užpilame moliūgo aliejaus ir dar kartą sumaišome.
Gerų ir jaukių švenčių Jums linki
Vaida ir Aistė
Studija „Sulieknėk sveikai“