Kad turgus – visame pasaulyje turistų mėgstama, unikali vieta pažinti skirtingas kultūras, susitikti ir pabendrauti, įsigyti išskirtinių, gurmaniškų produktų, – bando įtikinti sostinės Halės prekyvietė, o naujausias argumentas – savaitgalį joje įsikursiantis pirmasis Lietuvoje austrių ir kitų jūros gėrybių turgelis, kuris bus Lietuvoje jau prasidėjusio Austrių festivalio dalis, sakoma pranešime spaudai.
Savaitgalį prisiekusius austrių ir kitų jūros gėrybių mėgėjus kviesiantis užsukti turgus, anot jo atstovo, ir iki šiol buvo vertinamas jūros gėrybių ir žuvies pirkėjų – jie čia užsuka įsigyti moliuskų, austrių, tuno, kardžuvės, velniažuvės ir kitos išskirtinės žuvies. Vis dėlto anot austrių turgelio iniciatorės, gurmaniškų prekių parduotuvės „Assorti“, turgaus lankytojams šį savaitgalį atsivers išskirtinė pasiūla – net 8 rūšių austrės: karališkosios, plokščiosios, su aukso dulkėmis, „Fine de Claire“ ir kitos.
„Esame vieni iš gurmaniško maisto ambasadorių, tad prisidėti prie festivalio idėjos ir bent trumpam įsikurti vilniečių tarsi iš naujo atrastoje vietoje – Halės turguje, – negalėjome atsispirti, – sako bendrovės „Assorti“ marketingo vadovė Viltė Stasevičiūtė. – Pastebime, kad jau ir Lietuvoje einame link vakarietiško turgaus formato ir ilgainiui tikrai turėsime į Madrido San Migelio turgų panašią vietą, kur nuo maisto ir žmonių spalvingumo net raibsta akys ir atrodo, kad atėjai į maisto vakarėlį.“
Anot Austrių festivalio rengėjų, net tris dienas – nuo penktadienio iki sekmadienio senajame Halės turgavietės pastate vyksiantis austrių ir kitų jūros gėrybių turgelis yra neatsiejama gurmaniškų skonių festivalio dalis. Nusimanantys ekspertai patars, kaip išsirinkti šviežią austrę, kaip atskirti skirtingas jų rūšis, kaip suderinti su maistu ir gėrimais bei net įprastą dieną susikurti sau šventę. O tiems, kurie šiais moliuskais mėgausis namuose, organizatoriai turi kelis patarimus.
Siekiant geriausio skonio pojūčio, šį moliuską reikėtų kelis kartus perkąsti ir pavolioti burnoje, tik tada nuryti. Nerekomenduojama pirmą kartą ragaujant austrių gardinti citrina ar svogūnėliais.
Neišsigąskite dėl skonių skirtumo – vanduo turėtų būti sūrokas, o pati austrė – karstelėjusi.
Turguje paeksperimentuoti su austrių skoniu vilniečiai ir miesto svečiai galės lapkričio 25–27 dienomis.