Nuotaikos penktadienį vykusioje rinktinės treniruotėje buvo itin darbingos. Pasibaigus pratyboms tiek žaidėjai, tiek treneriai teiravosi žurnalistų, kas laimėjo Europos futbolo čempionato ketvirtfinalį tarp Ispanijos ir Vokietijos (2:1). Vieni išgirdę rezultatą džiaugėsi, o kiti neslėpė nusivylimo. Vienas tokių buvo savo palaikymu vokiečiams garsėjantis puolėjas Donatas Motiejūnas.

O pakalbėti priėjęs Kazys Maksvytis pareiškė, kad šiuo metu visos jo mintys – apie likusius iššūkius San Chuane.

„Dabar ne futbolas galvoj. Turime rimtesnių reikalų, nors šiaip tai mėgstu futbolą, bet laukia pora svarbių dienų“, – tvirtino jis.

Vyriausiasis treneris teigė, kad šiek tiek nustebo dėl to, jog atrankos turnyro Puerto Riko sostinėje B grupės nugalėtojais tapo šeimininkai, taip pasiųsdami lietuviams į pusfinalio kompaniją italus (80:69).

„Gal ir nustebino kažkiek, bet vis tiek bet kokiu atveju norint eiti tolyn, iki galo, reikia dviejų pergalių. Italija yra nestandartinė ir neperanki komanda be išreikšto centro, žaidžianti mobiliais aukštaūgiais, kurie žaidžia Eurolygoje ir labiau yra sunkieji kraštai. Tai kažkiek mums apsunkina gynybines rotacijas, nes turėsime išeiti iš savo komforto zonos ir pakeisti schemas. Italai žaidžia greitą krepšinį, judina kamuolį“, – apie būsimus varžovus pasisakė jis.

Strategas atskleidė, kad per pusfinalį veikiausiai nebemes į kovą viso dvyliktuko, kaip tai darė grupės varžybose.

„Sakykime kaip norime, bet prieš tai dar turėjome šansą suklysti, o dabar jau bus atkrintamųjų rungtynės, kur kiekviena ataka svarbi. Davėme visiems šansą, o dabar bandysime jau trumpinti savo rotaciją“, – neslėpė jis.

Kol kas neaišku, ar Gianmarco Pozzecco savo dispozicijoje turės NBA lygoje žaidžiantį Danilo Gallinari, kuris mačo su puertorikiečiais pabaigoje iššlubavo iš aikštės.

„Jis turėjo geras paskutines rungtynes, kurias teko gyvai stebėti. Susirenka taškus tiek žaisdamas nugaras, tiek du prieš du. Tai – patyręs žaidėjas, kuris jiems yra labai svarbus. Ruošiamės tam, kad jis žais“, – tikino Kazys.

„Gana laisvas krepšinis, daug improvizacijos ir laisvės žaidėjams – toks yra jo stilius. Ir jam jis sekasi“, – savo kolegos G. Pozzecco portretą nupiešė K. Maksvytis.

Specialistas iš Darbėnų atskleidė, kad prieš mirk-gyvenk mūšį vyksta ir atskiri pokalbiai su žaidėjais.

„Turime susitvarkyti psichologiškai ir būti geresni nei paskutinėse rungtynėse. Vyksta pokalbiai, palaikome vienas kitą, kalbamės, drąsiname, kartais ir pagėdiname vieni kitus. Dėl tos pačios gynybos vienas prieš vieną, dėl plano išpildymo ir atšokusių kamuolių. Už Lietuvą žaidžiame – turime būti geresni. Turime būti žymiai geresni“, – akcentavo jis.

Vienas iš tų, kam reikėtų pasitempti, yra Rokas Jokubaitis. „Barcelonai“ atstovaujantis gynėjas per susirėmimą su Dramblio Kaulo Krantu težaidė 17 minučių, o jam būnant ant parketo mūsiškiai nuo afrikiečių atsiliko net 15 taškų.

„Tikimės, kad jis sužais geras rungtynes. Mes esame nemažai priklausomi nuo jo, jis yra pagrindinis mūsų įžaidėjas. Palaikome Roką ir aš tikrai tikiu, kad jis mus temps kitose rungtynėse“, – vylėsi rinktinės vairininkas.

Pusfinalio kautynės su italais vyks valstybinės šventės metu – Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną.

„Be abejo, svarbi diena, bet manau, kad jau tos motyvacijos ir taip turime“, – aiškino K. Maksvytis.

Pasiteiravus, ar rinktinei sėkmės nesiunčia už ją per atstumą sergantis ilgametis kapitonas Jonas Valančiūnas, treneris papurtė galvą.

„Ne, kol kas dar nespėjo. Po Joninių apie Joną dar negirdėjome“, – plačiai nusišypsojo Kazys.

Pats su praktiškai visu štabu arenoje puertorikiečių ir italų akistatą stebėjęs K. Maksvytis pridūrė, kad jo auklėtiniams iš tos dvikovos, kurios antroje pusėje Karibų atstovai praleido tik 29 taškus, yra ką pasiimti naudingo.

„Puerto Rikas žaidė greitai ir italai su tuo turėjo problemų. Buvo ką pažiūrėti. Bandysime ir mes žaisti greitai, bet norint bėgti į puolimą reikia apsiginti. Kuo geriau apsiginsime, tuo daugiau turėsim šansų“, – neabejojo jis.

K. Maksvytis pakomentavo ir Mindaugo Kuzminsko paakį papuošusią mėlynę.

„Na, teko vyriškai pasikalbėti dėl jo gynybos“, – juokėsi jis.

Penkiuose iš aštuonių iki šiol San Chuane sužaistų kėlinių varžovai į lietuvių krepšį sugebėjo sušveisti po daugiau nei 20 taškų: 21, 23, 24, 26 ir 30. Dviejuose ketvirčiuose jie surinko po 18, o viename – 17 taškų.

Mūsiškiai per susitikimą vidutiniškai praleidžia net 88,5 taško.

Olimpiniai prisiminimai su italais – itin liūdni

2004-aisiais Atėnų olimpinių žaidynių pusfinalyje Italija labai skaudžiai ir netikėtai 100:91 eliminavo olimpinį auksą jau uodusius Antano Sireikos vyrus.

„Tai buvo tipinis vienų rungtynių sindromas, koks gali atsitikti. Galima stipresnė komanda tuomet pralaimėjo. Iš dešimt rungtynių galbūt Lietuva būtų laimėjusi devynerias, bet būtent tas pralaimėjo.

Italai mus užmėtė tritaškiais, kiek atsimenu, tiek aukštaūgiai, tiek jų gynėjai. Kartais taip atsitinka, dėl to yra sunku, kai viską lemia vienas mačas. Galima pasimokyti to, kad reikia laimėti“, – prisiminė K. Maksvytis.

Nugalėti Italijos nepavyko ir 2000-aisiais startuojant Sidnėjuje, kai itin žemo rezultatyvumo rungtynėse buvo nusileista 48:50. Tada lietuviai iš žaidimo atakavo viso labo 26 procentų taiklumu...

Visgi nuo to laiko lietuviai prieš italus finaliniuose turnyruose nebeklupo ir laimėjo penkis kartus iš eilės: 2006 m. pasaulio čempionate – 71:68, o 2007, 2013, 2015 ir 2017 m. Europos pirmenybėse – 79:74, 81:77, 95:85 (po pratęsimo) ir 78:73.

Šviežiausi susidūrimai vyko atrankoje į 2019-ųjų pasaulio čempionatą, kai buvo pasidalinta po pergalę – 65:70 ir 86:73.

Į Paryžiaus olimpines žaidynes pateks tik viso turnyro nugalėtojai.

Sėkmės atrankoje atveju, lietuviai Prancūzijos sostinėje grumtųsi C grupėje kartu su keturiskart paeiliui olimpinių aukso medalių savininke JAV komanda, pasaulio vicečempione Serbija ir debiutantu Pietų Sudanu.

Olimpinio atrankos turnyro San Chuane tvarkaraštis:

trečiadienis, liepos 3 d.

B grupė

00:30 val. Italija – Bahreinas 114:53

A grupė

03:30 val. Meksika – Lietuva 84:96

ketvirtadienis, liepos 4 d.

A grupė

00:30 val. Lietuva – Dramblio Kaulo Krantas 97:93

B grupė

03:30 val. Bahreinas – Puerto Rikas 56:99

penktadienis, liepos 5 d.

B grupė

00:30 val. Dramblio Kaulo Krantas – Meksika 81:92

A grupė

03:30 val. Puerto Rikas – Italija

šeštadienis, liepos 6 d.

23:00 val. pirmasis pusfinalis

sekmadienis, liepos 7 d.

02:00 val. antrasis pusfinalis

pirmadienis, liepos 8 d.

01:00 val. finalas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)