Receptu dalijasi maisto tinklaraščio „NerLin virtuvės džiazas“ autorė Neringa Lindman. Estijoje gyvenanti tinklaraštininkė pasakoja, kad šakočio pyrago receptą turėjo jau seniai – rado internete. O pyragą kepa jau keleri metai.
Pyragas ypatingas, kiekvieną ragavusį nustebina skoniu, itin panašiu į visų mėgstamą šakotį.
„Žinoma, norint jį pagaminti, laiko užtrunka, tačiau kai užsimanau gardaus pyrago, manęs niekas nesustabdys“, – sako Neringa ir kviečia išbandyti. Tikina: komplimentų šis pyragas visada sulaukia begalės.
Šakočio pusbrolis
Reikės:
• 7 kiaušinių
• 350 g sviesto
• 350 g cukraus
• 3 v. š. grietinės
• 200 g miltų
• 150 g krakmolo
• 1 a. š. vanilinio cukraus
Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
Gaminimas:
* Trynius atskirti nuo baltymų.
Minkštą sviestą maišytuvu išsukti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, po to po vieną sudėti kiaušinio trynius ir plakti, kol sunaudosite visus.
* Sudėti grietinę, išmaišyti.
* Miltus bei krakmolą išsijoti, sudėti dalimis į sviesto-trynių masę ir išmaišyti mentele.
* Baltymus išplakti iki standžių putų. Dalimis sudėti į tešlą, atsargiai išmaišyti.
* Orkaitėje nustatyti kepimo režimą iš viršaus ir įkaitinti iki 220 laipsnių.
* Į pasirinktą formą (Neringos buvo 24 cm skersmens) dėti po kelis šaukštus tešlos, plonai paskleisti iki kraštų ir kepti, kol įgaus auksinį atspalvį – maždaug 10 minučių.
* Ant apkepusio pirmojo sluoksnio vėl paskleisti tešlos ir kepti.
* Procesą kartoti, kol neliks tešlos.
* Atvėsinti ir mėgautis.
Neringos pastabos:
• 24 cm skersmens kepimo formai padengti Neringa kaskart sudėdavo po 2,5 v. š. tešlos.
• Pirmąjį sluoksnį paskleisti sunkiausia, po to, ant karšto pagrindo bus daug paprasčiau.
• Įdomumo dėlei į vidurį Neringa įdėjo folija apsuktą skardinę – tokiu būdu norėjo pyragui suteikti panašią į šakočio formą.
• Neringos orkaitėje tešlos sluoksnis įgaudavo auksinę spalvą po 10 min.
• Iš viso supylė 10-imt sluoksnių.
P. S. Neringa gamino iš 5-ių kiaušinių, atitinkamai pasiskaičiavo ir kitus produktus.