„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad norint, jog vištiena stebintų skoniu, reikėtų pasigaminti geriausiai jos skonį atskleisiantį marinatą, rašoma pranešime spaudai.

„Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti mėsą. Geriausia indą, kuriame marinuojasi mėsa, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą. Praėjus pusei marinavimo laiko mėsą apverskite. Marinavimo trukmė taip pat priklauso nuo vištienos dalies. Pavyzdžiui, visai vištai pakaks nuo 3 iki 6 valandų, vištienos krūtinėlei, sparneliams ar petukams – vos 30 minučių“, – sako G. Bačkovas.

Vištienos šašlykas

Pasak mėsos technologo, dar vienas svarbus dalykas – kepimo laikas. Tam, kad vištiena iškeptų tobulai, svarbu išsiaiškinti, kiek laiko, kurią vištienos dalį kepti. Pavyzdžiui, vidutinio dydžio vištienos krūtinėlę reikėtų kepti apie 15 minučių, iki 180 laipsnių įkaitintoje kepsninėje. Pusė kilogramo vištienos sparnelių iškepti turėtų per 20 minučių, o kepsninėje kepant visą vištą – priklausomai nuo jos dydžio galima ją kepti nuo 1 val. 45 min. iki 3 val. Kepant vištą ar viščiuką kepsninę įkaitinti reikėtų maždaug iki 180–200 laipsnių temperatūros, pataria jis.

Mėsos technologas dalijasi keliais vištienos marinatų receptais.

7 marinatų idėjos:

Citrinos ir pipirų. Citrina, vienas tų ingredientų, puikiai derančių prie vištienos, todėl šį marinatą išbandyti verta kiekvienam. O, ir jį pasigaminti labai paprasta. Sumaišykite citrinos sultis ir tarkuotą citrinos žievelę, įspauskite kelias skilteles česnako, viską paskaninkite druska, aliejumi, grūstais juodųjų pipirų grūdeliais ir prieš marinuojant vištieną, marinatą palikite pastovėti mažiausiai 30 minučių.

Įkvėptas Jamaikos. Jeigu norite egzotiškesnių skonių – verta išbandyti Jamaikos įkvėptą marinatą vištienai: į indelį sumaišykite juoduosius ir kajeno pipirus, čili, ciberžolę, tarkuotą imbierą, šiek tiek šviežių čiobrelių, paprikos miltelių, druską ir žiupsnelį cukraus. Galiausiai į gautą mišinį sudėkite supjaustyto svogūno, pasmulkinto česnako ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.

Terijaki. Dar vienas marinatas, kuris patiks įmantresnių skonio mėgėjams – terijakio. Jį pasigaminti taip pat yra labai nesudėtinga. Tereikia sumaišyti sojų padažą ir baltojo vyno actą, kelis šaukštelius medaus, sezamų aliejų, kmynų miltelius, susmulkintą imbierą bei česnaką. Gauta padažą prieš dedant ant vištienos šiek tiek palaikykite šaldytuve.

Marinuota vištiena

Medaus ir Dižono garstyčių. Dar vienas paprastai pagaminamas marinatas, kuriam tereikia vos 5 ingredientų – medaus ir garstyčių. Medų ir susmulkintą česnaką sumaišykite su obuolių actu, Dižono garstyčiomis ir alyvuogių aliejumi. Šis marinatas ne tik suteiks vištienai ypatingo skonio, bet ir paminkštins mėsą.

Pesto. Jeigu mėgstate lengvesnio skonio vištieną – derinkite ją su pesto marinatu. Jį pasigaminti itin paprasta, tereikia į trintuvą pridėti bazilikų, kelias skilteles česnako, alyvuogių aliejaus, parmezano ir kedro riešutų. Galiausiai viską sutrinti iki vientisos masės ir dėti ant vištienos.

Tandoori. Indijos įkvėptame tandoori marinate vienas pagrindinių ingredientų yra jogurtas. Toliau jis sumaišomas su susmulkintu imbieru, garam masala prieskoniais, kmynais, druska, pipirais, šviežia susmulkinta kalendra, žiupsneliu cinamono, paprikos milteliais ir kajeno pipirais. Galiausiai į marinatą dedama susmulkintų svogūnų, česnakų, aliejaus bei citrinos sulčių.

Saldžiarūgštis su kokosų pienu. Dar vienas ypatingo, Azijos įkvėpto skonio vištienai suteikiantis, tačiau itin lengvai pagaminamas marinatas – saldžiarūgščio čili padažo ir kokosų pieno. Kaip jį gaminti – padiktuota pavadinime. Tereikia saldžiarūgštį padažą sumaišyti su kokosų pienu ir įspausti žaliosios citrinos sulčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją