Gyventojų patarimus apie maisto ruošimą ant ugnies komentuoja grilio entuziastas, kulinaras, keliautojas Vytaras Radzevičius.
Dėmesingas kepimas ir firminiai receptai
Vienas dažniausių patarimų, kuriais dalijasi gyventojai – turėti kantrybės. Žmonės sako, kad gardžios mėsos iškepti nepavyks, jei bus skubama, blaškomasi, o grilis ar šašlykinė ilgiau liks be priežiūros.
Kalbant apie maisto, o ypač mėsos, paruošimą kepimui – gyventojų nuomonės itin išsiskiria. Vieni rekomenduoja naudoti kuo mažiau prieskonių, kiti – dalinasi savo firminiais receptais. Pavyzdžiui, pataria mėsą marinuoti tik sausai, jokiais būdais nenaudoti svogūnų, kiti be jų – niekaip neapsieina. Taip pat kai kurie respondentai siūlo būtinai marinatui naudoti mineralinį vandenį. Ne vienas kepėjas atkreipia dėmesį ir į tai, kad mėsą, prieš paliekant marinuotis, reikia gerai išmasažuoti.
Vytaras ragina nebijoti naujovių ir sako, kad vieno geriausio mėsos paruošimo būdo nėra, todėl nenuostabu, kad gyventojus nuomonės bei patarimai taip išsiskiria.
Malkos ar anglys?
Atskiras stovyklas būtų galima suformuoti ir iš tų grilintojų, kurie visada kepimui renkasi tik anglis, o priešingoje pusėje būtų malkų entuziastai. Dėl vieno sutartų abi pusės – svarbu gerai įkaitinta ir tinkamos temperatūros kepsninė, grilis ar šašlykinė. Gyventojai perspėja neskubėti pradėti kepimo proceso, kol anglys neįkaito arba malkos pakankamai neįsidegė.
„Įdomu, kad ne vienas apklaustasis minėjo, jog ant žarijų beria druską. Tai gana žinoma gudrybė, tačiau dar ne visi ją naudoja. Jei rupios druskos pabersite ant žarijų prieš pradėdami kepti mėsą, galėsite būti tikri, kad išbėgantys riebalai neįžiebs naujos liepsnos“, – pastebi V. Radzevičius.
Jis žada būtinai išbandyti ir vieno apklausos dalyvio paminėtą patarimą – ant malkų ar žarijų, kepant šašlykus, užmesti kadagio šakelę. „Jau seilės varva įsivaizduojant, kokį papildomą kvapą ar skonį kadagys gali priduoti. Čia bus šios vasaros mano grilio iššūkis“, – sako Radzevičius
Gyventojų apklausą atliko „Norstat“