17
Kitas

Spanguolių ir mėtų punšas

Būtų labai įdomu padaryti tyrimą ir paklausti žmonių, kokius tris patiekalus jie įsivaizduoja ant Kalėdų stalo, leidžiu sau manyti, kad atsakymą jau žinau. Manau pirmautų legendinės balta ir raudona mišrainės, dar vienokia ar kitokia silkutė, koks virtas liežuvis ir panašiai. Šiuo atveju neliesiu kūčiukų ir aguonpienio, nes tai labiau simboliai, o ne esminiai švenčių stalo patiekalai.

Jau penkerius metus savęs klausinėju, kodėl? Kodėl negalima nieko naujo padėti ant Kalėdų stalo, arba jeigu jau padėsi, tai bus sutiktas kaip koks įsibrovėlis prie tavo švenčių stalo. Atsakymus dažniausiai girdžiu tuos pačius – tai TRADICIJOS.

Šaunu, tradicijos yra gerai, bet šios mišrainės nėra mūsų tradicija – mes tokių negaminome beveik visą savo šalies istorijos laikotarpį, tai kodėl nepilnas šimtmetis turi tapti mūsų visos istorijos atspindys? Gal laikas susikurti kitas, savo tradicijas (manau, kiekvienai šeimai jos bus kažkiek kitokios).

Mes gi – Europiečiai (iš didžiosios raidės), tokiais save laikome ir į tokius lygiuojamės, na bent jau sveikoji mūsų visuomenės dalis. Ar ne laikas būtų tai atspindėti ir prie savo švenčių stalo?

Siūlome jums idėjas Kalėdoms, idėjas, kurios greičiausiai dar nebuvo įgyvendintos ir greičiausiai nebus sutiktos taip šiltai kaip norėtume, bet kažkas turi tai pradėti. Mes pradedame!

Taigi, pasiraitojam mintis ir sudarome meniu:

– karšti užkandžiai: kepti kaštainiai – puikiai suvienijantis užsiėmimas. Keptas „Cemembert“ sūris su medumi ir rūgščiomis spanguolėmis – minkštutis prisilietimas prie rafinuotos Prancūzijos.

– šaltas užkandis – salotos su ožkos sūriu ir spalvotais vaisiais mandarinais ir granato sėklomis – atgaivins prieš sotų karštąjį patiekalą.

– pagrindinis patiekalas – aviena su svieste keptomis morkomis ir žalia salsa verde.

– gėrimas – spanguolių ir mėtų punšas – raudonai žalios spalvos tikras Kalėdinis akcentas.

desertas – na, ir kaip be kažko šokoladinio per Kalėdas, šokoladinis, bet lengvas bananinis musas.

Be abejo, nepamirštam priderinti mėgstamų gėrimų: raudono vyno prie avienos ar švelnaus putojančio vyno prie užkandžių.

Kai ruoši maistą, o čia ir visą vakarienę nemažam kiekiui žmonių, svarbiausia – tinkama strategija, keli patarimai:

Jei aviena keps apie 2-2,5 valandos, greičiausiai turite vieną orkaitę, įvertinkite, kaip pusvalandžiui reikės įmesti kepti kaštainius ir sūrį.

Desertą visada galima pasiruošti iš vakaro, taip pat gėrimui reikalingą sirupą ir „Salsa verde“ padažą – bus mažiau darbų vakarienės dieną.

Artėjam prie darbų.

17
Kitas

Spanguolių ir mėtų punšas