Kiaulienos kepsnys su džiovintomis slyvomis ir šonine
(6 porcijos)
Reikės:
- 1-1,2 kg kiaulienos nugarinės (pailgo gabalo)
- 150 g karšto arba šalto rūkymo šoninės (supjaustytos plonomis juostomis)
- 1 saujelės šviesių razinų
- 1 saujelės tamsių razinų
- 1 saujos džiovintų slyvų (be kauliuko)
- 250 ml kiaulienos sultinio
- 50 ml brendžio ar tamsaus romo
- 2 didelių morkų
- 1 didelio svogūno
- 1 didelio pomidoro
- 1 obuolio
- 6 skiltelių česnako
- 5 bulvių
- 1 lauro lapelio
- džiovinto rozmarino, čiobrelio
- druskos, juodųjų pipirų
- alyvuogių aliejaus (kepimui)
Gaminimas:
1. Šviesias ir tamsias razinas sudedame į vieną dubenėlį, užpilame brendžiu ar romu ir paliekame mirkti ~1-2 h. Prieš naudojant razinas skystį nupilame ir atidedame į šalį.
2. Viršutinę nugarinės dalį pirmiausia įpjauname pailgai (vieną pusę paliekame storesnę, kitą plonesnę), po to dar kartą pailgai įpjauname storesnę dalį. Atsargiai įpjaustome storesnes nugarinės vietas. Viso šio pjaustymo esmė, kad gautume plokščią nugarinės pjausnį, į kurį galėtume įsukti slyvas ir šoninę.
3. Nugarinę pabarstome druska ir pipirais (vieną pusę, ant kurios dėsime šoninę ir slyvas).
4. Šoninės juosteles išdėliojame ant nugarinės (pradedant nuo kraštelio), o ant jų, viena eilute, pailgai sudedame džiovintas slyvas (prie pat krašto). Nugarinę pradedame sukti nuo kraštelio, prilaikydami slyvas ir šoninę. Tada vyniotinį apsukame virtuviniu siūlu ir sutvirtiname. Apibarstome druska ir pipirais iš abiejų pusių.
5. Keptuvėje ant aukštesnės ugnies įkaitiname pora šaukštų alyvuogių aliejaus, dedame vyniotinį ir trumpai apkepiname iš visų pusių, kad gražiai apskrustų. Po to išimame iš keptuvės.
6. Bulves, morkas nuskutame, supjaustome didesniais gabalėliais. Svogūną nulupame. Pomidorą ir svogūną supjaustome didesniais gabalėliais. Sutraiškome česnako skilteles (nelupame). Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė vyniotinis sudedame morkas, svogūną, česnakus ir pomidorą, apkepiname, kol apskrunda. Išimame iš keptuvė. Taip pat apskrudiname ir bulves su šiek tiek druskos.
7. Orkaitę įkaitiname iki 180 C.
8. Į kepimo indą aukštesniais kraštais sudedame apkepintas morkas, svogūną, pomidorą, česnakus bei razinas. Į vidurį padedame vyniotinį, šonuose padedame perpus perplėštą lauro lapelį, nuluptą ir supjaustytą skiltelėmis obuolį bei bulves. Apibarstome keliais žiupsniais rozmarino, čiobrelio ir juodaisiais pipirais. Viską apipilame likusiu nuo razinų skysčiu ir kiaulienos sultiniu. Kepame orkaitėje 45 min. Viduryje kepimo vyniotinį apverčiame. Prieš patiekiant palaukiame bent 10 minučių, kad vyniotinis pastovėtų.
Skanaus!