Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad citrusiniai vaisiai, tokie kaip mandarinai, ne tik pasižymi išraiškingu, saldžiarūgščiu skoniu, yra universaliai panaudojami kulinarijoje, bet ir naudingi sveikatai. Pasak jos, prieš renkantis ką valgysime – reikėtų pasidomėti, kuo kiekvienas produktas naudingas organizmui ir kodėl jį reikėtų įtraukti į racioną arba jo atsisakyti, rašoma pranešime spaudai.

„Tinkama savijauta priklauso ir nuo lėkštėje esančio maisto. Subalansuota mityba ir fizinis aktyvumas yra itin svarbu, norint gerai jaustis. Tinkamai maistinantis organizmas aprūpinamas įvairiomis maistingomis medžiagomis, todėl vartoti pakankamą kiekį grūdinių kultūrų, daržovių, vaisių. Rinkdamiesi sveikatai palankesnius produktus, galime padėti sau pasirūpinti sklandžiu organizmo veikimu“, – sako maisto ekspertė.

Tam tikri produktai turi ir įvairių regėjimui palankių medžiagų. Pateikiame pagrindinių iš jų sąrašą.

Citrusiniai vaisiai. Apelsinai, mandarinai, greipfrutai, citrinos turi daugybę vitamino C, kuris labai svarbus ne tik imuninei sistemai, bet ir akių sveikatai. Vitaminas C padeda formuoti ir palaikyti jungiamąjį audinį, įskaitant kolageną, esantį akies ragenoje. Be to, mandarinuose ir kituose citrusiniuose vaisiuose dar ir apstu kalio, kuris itin reikalingas mūsų širdies ir kraujagyslių veiklai bei vitamino A – pastarasis taip pat dalyvauja tiek odos atsinaujinimo procesuose, tiek stiprina imuninę sistemą.

Morkos. Ši daržovė dar nuo senovės laikų buvo naudojama, kaip vaistas regėjimui gerinti. Morkose gausu liuteino ir likopeno bei vitamino A, kuris padeda palaikyti gerą regėjimą. Įdomu tai, kad apdorotos morkos organizmui yra naudingesnės nei žalios. Pašildytos morkos išskiria net 40 procentų daugiau karotino nei žalios. Taigi, jos puikiai tinka naudoti sriuboms, jas galima troškinti svieste, kepti orkaitėje ar dėti į įvairiausius troškinius ir kitus patiekalus.

Maistas akims

Žalumynai. Kale kopūstai arba špinatai – irgi siejami su akių sveikata. Juose gausų vitamino C, B1, B2. Taip pat ir folio rūgšties, karotino, jodo, geležies, fosforo, magnio, kalio, natrio, kalcio. Įvairiausių žalumynų vartojimas sumažina cukraus kiekį kraujyje, gerina regėjimą, turi priešuždegiminių savybių, palaiko gerą nuotaiką bei padeda nervų sistemai. Be to, tai yra puikus maistas tiems, kurie meta svorį.

Žuvis. Žuvis taip pat reikalinga akių sveikatai. Ji yra turtinga omega-3 riebalų rūgštimis, kurios gali pasitarnauti žmogaus atminčiai, taip pat gali padėti atsipalaiduoti, pristabdyti su senėjimu susijusius procesus, pagerinti akių sveikatą ir apsaugoti nuo regos suprastėjimo. Žuvyje esančios gerosios medžiagos gali pagerinti nuotaiką, padėti kovoti ir su nerimu.

Ankštinės daržovės. Pupelėse ir kitose ankštinėse daržovėse yra gausu augalinių baltymų, ląstelienos, B grupės vitaminų, geležies, folio rūgšties, kalcio, kalio, fosforo ir cinko. Pastasis atlieka didelį vaidmenį apsaugant akių tinklainę, mažinant kataraktos ir kitų ligų riziką. Be to, cinkas taip pat padeda apsaugoti akis nuo šviesos daromos žalos.

Riešutai. Migdolai, kaip ir visi kiti riešutai bei sėklos yra naudingi akių sveikatai. Juose yra gausu vitamino E, kuris gerai akių sveikatai – būtinas. Be to, riešutai pasižymi augalinės kilmės baltymais, B grupės vitaminais ir antioksidantais, kurie taip pat labai naudingi sveikatai.

Austrės. Jūros gėrybės, tokios kaip austrės yra vienas geriausių cinko šaltinių, kuris apsaugo akis nuo žalingo saulės spindulių poveikio. Cinkas taip pat sulėtina ir įvairiausių akių ligų progresavimą. Austrės taip pat yra turtingos vitaminu D, manganu ir variu. Austrėse yra labai mažai kalorijų ir itin didelis baltymų skaičius. Sakoma, kad austrių valgymas – netgi gali pakelti nuotaiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją