„Dar vienas užkandžiavimo keliamas pavojus tas, kad dažniausiai užkandžiaudami suvalgome daugiau nei norėtume, nes tiesiog prarandame saiką. Jei vis dėlto negalite susilaikyti nuo šio įpročio, pasistenkite rinktis sveikesnius užkandžius, taip pat svarbu jų nepadauginti. Be to, aptramdyti norą užkandžiauti padės vanduo. Jis užpildo skrandį, padeda išlaikyti jūsų organizmo hidrataciją ir reguliuoja apetitą, o tai padeda išvengti persivalgymo“,— teigia knygą „Viskas dėl angliavandenių“ parašiusi žurnalistė Živilė Povilaitytė-Buzaitė.

Pažaboti potraukį nesveikiems užkandžiams padės ir skaidulos, nes jos išlaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje, pamaitina gerąsias bakterijas žarnyne ir užtikrina sklandų virškinimo sistemos darbą. Skaidulos taip pat užpildo skrandį ir ilgiau užtikrina sotumo jausmą. Puikus skaidulų šaltinis — gysločio sėklų luobelės, kuriomis galima papildyti praktiškai bet kurį gaminamą patiekalą ar tiesiog išgerti, sumaišius stiklinėje vandens.

Kita vertus, sveiko maisto ir sveikų užkandžių suderinimas gali tapti paprasta bei efektyvia strategija, siekiant gerai jaustis ir numesti svorio. Todėl tiems, kurie neįsivaizduoja savo gyvenimo be užkandžių, knygos autorė siūlo išbandyti mažai angliavandenių turinčių sūrio ir kumpelio sausainių receptą. Tai — sveikatai palankus užkandis, kuris ilgesniam laikui suteiks sotumo jausmą ir nekenks jūsų kūno linijoms.

Kadangi šių sausainių pagrindas — sūris, juose gausu baltymų, sveikųjų riebalų, kalcio, fosforo, kalio ir vitaminų K bei B12. Be to, juos gamindami, užtruksite vos pusvalandį. Šis užkandis tiks ne tik ribojantiems angliavandenius, bet ir netoleruojantiems glitimo. Juos su malonumu taip pat triaukš ir jūsų vaikai!

Sūrio ir kumpelio sausainiai

Sausainiai

Reikės:

2 nedidelių kiaušinių arba 1 didesnio

200 g čederio sūrio

100 g vištienos arba kalakutienos kumpelio

1 arbatinio šaukštelio majonezo

pluoštelis šviežių krapų

50 g sezamo sėklų

1 valgomojo šaukšto gysločio sėklų luobelių (naudoti nebūtina, tačiau jų dėka sausainių masė geriau sulips).

Gaminimo eiga:

  • Sutarkuokite sūrį ir kumpelį per burokinę ar smulkesnę tarką.

  • Išplakite kiaušinius.

  • Susmulkinkite krapus.

  • Sumaišykite tarkuotą sūrį, kumpelį, išplaktus kiaušinius, smulkintus krapus ir šaukštelį majonezo. Jei masė skystoka, įberkite 1 valgomąjį šaukštą gysločio sėklų luobelių — išmaišykite ir leiskite masei pastovėti apie 10 minučių.

  • Iš gautos masės formuokite sausainius (jie gali būti jūsų pasirinktos formos) ir apvoliokite juos sezamo sėklose.

  • Ištieskite kepimo skardą kepimo popieriumi ir jį pašlakstykite nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus.

  • Išdėliokte sausainius ant skardos, palikdami tarp jų tarpelius.

  • Prieš dėdami sausainius į orkaitę, nustatykite 190 laipsnių temperatūrą ir pakaitinkite ją apie 10—15 minučių, nustatę tradicinę kaitinimo (viršutinis / apatinis kaitinimas) funkciją.

  • Įdėjus sausainius į įkaitintą orkaitę, kepkite apie 13–15 minučių, kol sausainiai įgaus rusvą atspalvį ir taps apskrudę. Paskutinėmis kepimo minutėmis stebėkite, kad sausainiai neapskrustų per daug ir galiausiai netaptų sudegę.

  • Ištraukus sausainius iš orkaitės, leiskite jiems atvėsti apie 10 minučių.

  • Šiuos sveikus ir skanius sausainius galite valgyti kaip užkandį vienus ar su pasirinktu padažu. Jie taip pat puikiai tiks vietoje įprastos duonos ar bandelių prie sriubos bei troškinio.

  • Skanaus!