Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pranešime žiniasklaidai sako, kad ištisus metus populiariausia šios kategorijos prekė yra sviestas, tačiau vasarą gamindami šaltibarščius pirkėjai kefyro nuperka net kelis kartus daugiau. Jeigu jo nespėsite suvartoti – ne bėda, mat visai nesunkiai galima pasigaminti naminio rikotos sūrio.
Prekybos tinklo atstovė Vilma Juodkazienė dalijasi keliais praktiškais patarimais, kurie nesunkiai leis saugiai pratęsti pieno produktų galiojimą laiką. Taip sutaupysite neišmesdami nespėtų suvalgyti produktų, o kartu ir gyvensite ekologiškiau, neaitrindami ir taip opios maisto išmetimo problemos.
Pieno ir grietinėlės nelaikykite šaldytuvo durelėse. Grįžus iš parduotuvės, pieną ir grietinėlę reikėtų kuo greičiau įdėti į šaldytuvą ir niekada nepalikti jo kambario temperatūroje ilgiau nei dešimt minučių. Pieną reikėtų laikyti 0–4 °C temperatūroje. Tinkamiausia vieta priklauso nuo šaldytuvo, tačiau dažniausiai tai būna apatinės lentynos gale.
Net ir pieną galima užšaldyti. Šaldymas yra patikimas būdas prailginti galiojimo laiką ir apsaugoti pieną ar grietinėlę nuo sugedimo. Tačiau tą reikia daryti žinant kelias taisykles ir atsiminti, kad po atšildymo šie produktai nebebus tokie patys. Jie puikiai tiks maisto gamyboje, tačiau atšildytas pienas stiklinėje bus šiek tiek kitokio skonio.
„Pieną šaldyti geriausia plastikinėje taroje – kartoniniame pakelyje verčiau to nedaryti. Labai svarbu atsiminti, kad šaldamas pienas plėsis, tad būtinai reikia palikti 3-5 cm erdvės, nešaldyti visiškai pilnos taros. Pienas šaldiklyje gali išbūti iki 3 mėnesių, tačiau atminkite, kad atšildžius jo galiojimo laikas bus gerokai trumpesnis nei šviežio pieno – jį reikės suvartoti per 3 dienas“, – sako V. Juodkazienė.
Sviestą – į šaldiklį arba ant viryklės. Sviestą drąsiai galite užšaldyti: sūdytas išsilaikys iki 12 mėnesių, o nesūdytas – apie 6. Atitirps jis gana greitai, bet jeigu norėsite procesą paspartinti – galima įdėti jį į mikrobangų krosnelę ir 10 sekundžių intervalais pašildyti.
„Sviestą taip pat galima perdirbti į ghee. Tai senovinė praktika, kuri leidžia sviestui išstovėti net ir karštoje ir drėgnoje aplinkoje, pavyzdžiui, Indijoje. Ghee gaminamas lėtai kaitinant sviestą, kad iš jo pasišalintų vandens perteklius, po to kietosios medžiagos nugriebiamos – ir lieka grynas rafinuotas ghee. Be vandens ir sviesto sausųjų dalelių jame daugiau nieko nebus, tad nebus ir kam sugesti – ghee išsilaiko panašiai kaip ir augaliniai aliejai kambario temperatūroje“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Sūrį vyniokite į popierių. Geriausias būdas laikyti tiek kietą, tiek minkštesnį sūrį šaldytuve – suvynioti į kepimo popierių, o tuomet į foliją. Sūrius, ypač minkštesnius, vertėtų šaldytuve laikyti atokiau nuo kitų kvapnių produktų – sūriai gali lengvai sugerti kitus kvapus. Sūrius, įdėtus į vakuuminius maišelius, taip pat galima užšaldyti ir laikyti šaldiklyje iki dviejų mėnesių. Beje, šaldydami produktus būtinai ant jų pažymėkite datą, kada juos įdedate į šaldiklį.
Jogurtą indeliuose taip pat galima drąsiai dėti į šaldiklį ir originalioje neatidarytoje pakuotėje. Pasinaudokite ir gudrybe: toks šaldytas jogurtas taip pat puikiai tiks į priešpiečių dėžutę, kur palaikys kitų maisto produktų vėsą, o pats per pora valandų atitirps.