Tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė pataria naujus kukulių skonius ir jų įvairovę atrasti keičiant jų receptą pagal sezoną. Žiemą galima gaminti tradicinius švediškus mėsos kukulius su bruknių ar spanguolių padažu, o vasarą juos troškinti su pomidorais, baklažanais ar cukinijomis. Pasitelkus fantaziją, kukuliai dera su įvairiais sezoniniais ingredientais. Kiekvienu metų laiku juos galima pateikti vis kitaip.
Tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė kviečia pietums pasigaminti liesus pavasariškus mėsos kukulius su morkomis ir žirneliais. Tai jaukus naminis maistas, kurio ingredientai sveikesni ir ypač tinkami pavasariui. Prie kukulių pateikiamai bulvių košei ruošti nereikia nei sviesto, nei pieno – juos pakeičia alyvuogių aliejus ir sultinys, o bulvių košė pagardinama salierais.
Šešiems asmenims reikės:
Kukuliams:
Salierų ir bulvių košei:
- 500 g šakninių salierų;
- 500 g bulvių;
- 500 ml daržovių sultinio;
- 1 vnt. svogūno;
- 1 vnt. česnako;
- ryšulėlio laiškinio česnako;
- 1/4 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;
- druskos pagal skonį.
Paruošimas:
1. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo uždėkite groteles. Kukulius po vieną dėkite ant grotelių ir skardą pašaukite į įkaitintą 220 laipsnių orkaitę. Kepkite 15–20 min., kol kukuliai iškeps, o riebalų perteklius nuvarvės ant kepimo popieriaus.
2. Kol kepa kukuliai, paruoškite padažą. Nuskustas ir kubeliais supjaustytas morkas pakepinkite tyrame alyvuogių aliejuje kol apskrus.
3. Pusėje litro sultinio išmaišykite grietinę ir supilkite viską ant kepamų morkų. Į keptuvę sudėkite iškepusius kukulius ir troškinkite viską apie 10 min., kol padažas nugaruos ir sutirštės.
4. Pačioje pabaigoje suberkite šaldytus žirnelius, viską dar kelias minutes patroškinkite ir nukelkite nuo ugnies. Jei reikia, papildomai pagardinkite druska ir pipirais.
5. Kartu su pagrindiniu patiekalu gaminkite ir garnyrą. Bulves su salierais supjaustykite kubeliais ir virkite sultinyje, kol suminkštės.
6. Atskiroje keptuvėje pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną ir sudėkite į puodą su bulvėmis ir salierais.
7. Kai daržovės bus visiškai minkštos, jas nusunkite, tačiau dalį sultinio palikite puode, o dalį – atidėkite šalia, jei prireiktų košę paskystinti.
8. Atskiroje keptuvėje įkaitinkite 1/4 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus ir jame apkepkite smulkintą česnaką. Sudėkite jį į puodą ir trinkite košę, reguliuodami tirštumą atidėtu sultiniu.
9. Įmaišykite į košę smulkintus laiškinius česnakus, jei reikia, papildomai pagardinkite druska ir pipirais.
10. Kukulius ir košę patiekite pagardinę smulkintais žalumynais.