Simptomai – nuo blogo kvapo iki odos bėrimo
Kandidozės simptomai gali būti labai įvairūs ir apimti daugelį organizmo sričių.
„Pavyzdžiui, blogas burnos ar kūno kvapas, nosies užgulimas, astma, šienligė, virškinimo sutrikimai, odos problemos, alerginės reakcijos ar net artritas ir nervinės sistemos sutrikimai gali būti siejami su candida grybelio išvešėjimu. Tačiau liga ne visada diagnozuojama, nes šalia dažnai būna kitų susirgimų”, – pasakoja mitybos specialistė.
Su candida siejami ir įvairūs bėrimai, alergijos, egzemos, virškinimo sutrikimai, lytinių organų perštėjimas/ niežėjimas, šlapinimo sutrikimai, net PMS simptomų paūmėjimas, o vyrams – prostatitas. Anot specialistės, dažniausiai dėl nusilpusios imuninės sistemos liga linkusi išplisti ir sukelti sisteminius organizmo negalavimus: nuovargį, mieguistumą, koncentracijos pablogėjimą, galvos svaigimą, nuotaikų svyravimą.
Ligą gali sukelti ir per didelė švara
Kandidozės atsiradimas dažniausiai susijęs su virškinimo trakto sutrikimais, kai nesuvirškinto maisto perteklius iš skrandžio patenka į plonąjį žarnyną ir ten užsilieka.
Taip pat grybelis veši dėl hormoninių pokyčių, kai vartojamos kontraceptinės tabletės, taikoma hormoninė terapija ar nėštumo metu.
Kandidozę gali sukelti ir per didelė švara – itin didelis įvairių higienos priemonių naudojimas.
Kokia mityba skatina kandidozę?
Tačiau mityba yra viena iš pagrindinių virškinimo sistemos sutrikimų sukėlėjų, dėl ko ir išveši candida grybelis.
Anot dietistės, labiausiai grybelį candida maitina ir skatina jo augimą cukrus ir miltiniai (ypač mieliniai) gaminiai.
„Saldainiai, šokoladas, bandelės, ledai – visi šie gaminiai skatina grybo augimą. Be to, cukrus ir rafinuoti angliavandeniai sutrikdo natūralią žarnyno mikroflorą – sumažina gerųjų bakterijų skaičių ir leidžia išplisti blogosioms bakterijoms ir grybeliams“, – pasakoja R. Bogušienė.
Prie candida plitimui palankių produktų priskiriami ir saldūs pieno produktai: saldus jogurtas, saldūs varškės sūreliai, pieno kokteiliai, saldūs varškės kepiniai.
„Tai lyg sprogstamasis užtaisas – cukraus ir laktozės derinys puikiai leidžia išvešėti patogenams, sutrikdo natūralią žarnyno mikrobiomą, susilpnina imunitetą“, – pasakoja dietistė.
Ji atkreipia dėmesį, jog panašų efektą gali sukelti ir besaikis vaisių vartojimas: nors vaisių cukrus ir natūralus, jo perteklius taip pat maitina grybelius.
„Tas pats ir su krakmolingomis daržovėmis, pavyzdžiui, lietuvių mėgstamomis bulvėmis ir jų gaminiais, ypač tokiais, kaip bulvytės fri, kugelis ar bulvių košė“, – įspėja specialistė.
„Jau nekalbu apie alkoholį. Savaime aišku, kad jis ir skatina uždegiminius procesus, ir išbalansuoja patį organizmą, mažina jo gebėjimą kovoti su infekcijomis, netgi gali pakeisti skrandžio rūgštingumą, – teigia dietistė. – Apibendrinant, kandidozės priešas ya subalansuota ir pilnavertė mityba. Būtina sekti, kada, ką ir kaip valgome“.
Šis maistas padeda kovoti su kandidoze
Pasak dietistės, pirmiausia būtina išmokti valgyti reguliariai ir saikingai, neprisivalgant vakare prieš miegą, nes virškinimo sistema geriausiai veikia iki 15 val. dienos, o vakarienė turi būti lengvesnė nei pusryčiai. „Jei nepersivalgome ir maistą gerai sukramtome, maistas yra lengvai suvirškinamas, jei ne – vyksta puvimas”, – pastebi R. Bogušienė.
Specialistė pabrėžia, kad maistas būtų turtingas skaidulomis: daržovės, sėklos, riešutai ir įvairios viso grūdo kruopos padeda palaikyti žarnyno sveikatą ir skatina gerųjų bakterijų augimą. Taip pat būtina įtraukti į mitybą produktus, kurie turi antimikrobinių savybių – česnakų, svogūnų, taip pat cinamono, ciberžolės, kurie ir puikūs antioksidantai. Panašių savybių turi ir kokosų aliejus, kuriame gausu antimikrobinėmis ir antigrybelinėmis savybėmis pasižyminčios kaprilinės rūgšties. „Žinoma, kokosų aliejumi nereiktų piktnaudžiauti, nes tai gausiai sočiųjų riebalų turintis aliejus, beje, jį galima naudoti ir išoriškai – tepti kūną”, – pataria.
Sveiką žarnyno mikroflorą gali padėti atkurti ir rauginti, fermentuoti produktai, natūralūs probiotikai: nesaldintas jogurtas, kefyras, kimči ir kitos fermentuotos daržovės. Svarbiausia, kad jose nebūtų per daug druskos ir kitų priedų.
„Reikia nusiteikti, jog norint įveikti grybelį, dietos teks laikytis ilgai – ne vieną mėnesį. Vengiant pridėtinio cukraus, bandelių, saldžių pieno produktų, alkoholio, stipriai perdirbto maisto. Svarbu rytą pradėti, pavyzdžiui, viso grūdo koše, praturtinta sėklomis (linų, moliūgų) ar riešutais. Pirmuose candida šalinimo etapuose ribokite vaisių ir krakmolingų daržovių. Vėliau jau galima košę pagardinti bananu ar net agavų sirupu”, – teigia R. Bogušienė.
Anot jos, mitybą būtina praturtinti prebiotikais ir probiotikais, gerti daug vandens, ramunėlių ir kitų žolelių arbatų.
Apibendrindama R. Bogušienė akcentuoja, kad būtina rūpintis savo virškinimo sistema ir žarnyno mikroflora.
„Nepamirškime, kad gerąsias bakterijas naikina ir stresas, todėl reikia atkreipti dėmesį ir keisti mitybą vos pasirodžius pirmiesiems simptomams”, – teigia R. Bogušienė. Anot jos, gera žarnyno mikroflora padeda išvengti daugybės ligų: sumažina laktozės netoleravimą, blogojo cholesterolio kiekį, palaiko reikiamą fermentų kiekį, detoksikuoja ir apsaugo žarnyną, taip palaikydama imunitetą ir slopindama patogeninių mikroorganizmų dauginimąsi.