Slaptas ingredientas – prieskoniai
Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad paruošti daržoves ar vaisius žiemai nėra sudėtinga – tereikia žinoti keletą ypatingų sudedamųjų dalių.
„Cukrus, actas, druska ir rūgštis – tai produktai, be kurių neįsivaizduojami marinavimo ir konservavimo procesai. Be to, šie produktai neleidžia augti bakterijoms ir pelėsiams, todėl tokiu būdu yra prailginamas daržovių, vaisių ir uogų galiojimo laikas. Pradedančiosioms šeimininkėms iš pradžių gali pasirodyti keista, jog norint paruošti produktus žiemai, turi būti naudojama druska, tačiau ji yra be galo svarbi. Druska ne tik apsaugo nuo gedimo, bet padeda pašalinti skystį iš vandeningų daržovių ir tokiu būdu jas padaro traškesnėmis“, – atskleidžia V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė pasakoja, jog be pagrindinių konservavimui reikalingų medžiagų, taip pat reikėtų naudoti ir įvairius prieskonius bei žoleles, kurie maisto produktams suteikia papildomo skonio.
„Pavyzdžiui, kmynai, puikiai tinka kopūstams raugti, o krapai – agurkams. Tie patys pipirai konservuojamam maistui suteikia taip reikalingo aštrumo. Vis tik, nereikėtų apsiriboti klasikiniais prieskoniais – nebijokite eksperimentuoti.
Jeigu norite savo ruošiamoms daržovėms suteikti gaivaus skonio – naudokite mėtas ir čiobrelius, o jei norite vaisiams suteikti papildomos vertės – juos gardinkite gvazdikėliais, rozmarinu arba vaismedžių lapais. Taip pat nepamirškite uogienių, kadangi jos puikiai tinka žiemą gardinti įvairius patiekalus arba naudoti kaip desertą. Joms gaminti galima naudoti ne tik mums įprastas uogas, bet ir egzotiškesnius vaisius, tokius kaip nektarinai, apelsinai ar melionai“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalinasi receptais.