Marinuoti agrastai – puikus garnyras prie troškintos ar keptos mėsos, skanus užkandis su minkštu sūriu. Receptas gimė iš tos dalies suvalkietiško charakterio, kuri nė už ką neleido išpilti likučio marinato, skirto šparaginėms pupelėms.
Marinuoti saldžiarūgščiai agrastai
Reikės:
- Šviežių agrastų
Marinatui:
- 1 litro vandens
- 4 šaukštų cukraus
- 1 šaukštų druskos
- 1 šaukšto specialaus prieskonių mišinio agurkams marinuoti
- 0,5 stiklinės 9 proc. acto
Agrastus kruopščiai nuplauname, nupjaustome uodegytes ir juodus snapukus.
Iškaitiname stiklainius: išplautus indelius sudedame ant kepimo skardos ir kišame į šaltą orkaitę. Įjungiame kaitinimą iš abiejų pusių, nustatome 100 laipsnių temperatūrą ir kaitiname stiklainius 15–20 minučių, kol visiškai išdžiūsta.
Saldžiarūgščiam marinatui užviriname litrą vandens, į jį suberiame cukrų, druską, specialų prieskonių mišinį agurkams marinuoti (yra pakeliais parduotuvėse). Kai marinatas užverda, jį nukošiame, ir supilame actą.
Į iškaitintus stiklainiukus sudedame agrastus, kiek paspausdami, ir iki pat viršaus užpilame marinatu.
Į puodą įklojame švarią skepetaitę, sustatome užpildytus stiklainiukus, pridengiame dangteliais, bet jokiu būdu neužsukame. Puodą pripilame karšto vandens – jo temperatūra turi būti panaši kaip marinato – tiek, kad per du pirštus nesiektų stiklainiukų viršaus.
Statome ant viryklės ir kaitiname maždaug 15 minučių. Puodą nukaičiame, stiklainiukus stipriai užsukame ir apverstus paliekame ataušti. Taip paruoštus konservus galima laikyti vėsesniame sandėliuke per žiemą – nebūtina kišti į šaldytuvą. Pabandome iškęsti bent kelias savaites, kol uogos prisigeria marinato kvapų ir skonių, o tada atsukame mažą jaukų stiklainiuką...