„Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene aiškinsis, kokias sėklas reikėtų kepinti, o kurių ne? Ar visas sėklas reikia plauti? Jei ne, kaip atskirti, kurias reikia, o kurias ne? Kodėl reikėtų dažniau vartoti sezamų sėklas ir kuo jos naudingos? Be to, paneigs mitą apie kmynų vartojimą – tai ne tik maistas, bet ir vaistas. Ir taip pat aptars, kaip reikėtų elgtis su ožerškio uogomis.

Sakoma, kad kai kurias sėklas prieš naudojant reikėtų išplauti. Kaip yra iš tikrųjų?

Atsakysiu trumpai. Tos sėklos, kurios vartojamos malamos ar dedamos į košę – jas reikia išplauti. O tos, kurios yra skrudinamos, jų galima neplauti, kadangi kepimo metu pasiekiama aukšta temperatūra ir visos bakterijos žūna.

Kurias sėklas reikia kepinti?

Rekomenduočiau kepinti saulėgrąžų sėklas, nes jose yra daug eterinių aliejų. Visas sėklas, kuriose yra aliejų, rekomenduojama kepinti, ne tik dėl traškumo, bet jos tampa stipresnės savo skoninėmis savybėmis ir atrodo gražiau vizualiai. Taip pat kepinti galima moliūgų sėklas, nes jos naudojamos salotose, užkandžiuose ir būna traškesnės. Geriausia kepinti pirktas, paruoštas sėklas. Visas sėklas rekomenduojama kepinti 110 °C temperatūroje. Jeigu sėklos ruošiamos kepiniams galime jas kepinti ir iki 180 °C temperatūros. Linų sėmenis geriau malti, o ne kepinti. Prieš malant sėklas geriausia jas pamerkiti ir tik tada malti. Tą patį galima daryti ir su aguonomis. Apie jas yra daug mitų, pavyzdžiui, galima daug ar mažai jų valgyti? Rekomenduojama 1 šaukštelį – 3 kg žmogaus svorio. Daug jų naudoti negalima, nors jos veikia teigiamai. Jų pavalgius net geriau miegosite. Ir tai yra patvirtinta moksliškai.

Ar naudingos yra kmynų sėklos?

Kmynų arbata yra ir vaistas, ir maistas. Joje yra daug elementų, kurie padeda virškinimui, sunegalavus ir gerina virškinimą.

Kodėl sakote, kad pačios geriausios yra sezamų sėklos?

Sezamų sėklos žinomos nuo senovės, laikomos nemirtingumo simboliu. Jas naudodavo moterys norėdamos išlaikyti savo jaunystę ir grožį. Vertingos ir sėklos, ir jų aliejus, kurį galite naudoti masažui, padeda širdžiai. Tai sėkla numeris vienas, kurią galima naudoti ne tik į salotas. Šias sėklas galima kepinti arba nekepinti. Sezamų sėklose daug magnio, cinko, kalcio, B grupės vitaminų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)