Maisto technologė papasakojo, kokius ingredientus geriausia rinktis ir kodėl nevertėtų naudoti pirktinio faršo. Be to, kodėl į kotletus dedamos bulvės ar kopūstai? Alfas priminė, kad į kotletus galite dėti netgi varškę.

Kokią mėsą geriausia rinktis kotletams?

Reikėtų pasirinkti liesesnę mėsą, nes jei gaminsime iš riebios, kepimo metu kotletai virs kukuliukais. Dažnai gaminant maišomos ir skirtingos mėsos rūšys. O šįkart gaminsime iš jautienos ir kiaulienos. Galima gaminti ir kalakutienos, vištienos, triušienos. Jei rinksitės labai liesą mėsą, į kotletus galite įtarkuoti šaldyto sviesto, tada jie bus sultingi ir skanūs. Seniau, kai nebuvo tokio didelio pasirinkimo mėsos, žmonės kotletus papildydavo kopūstu. Jį išvirdavo ir sumaldavo. Kepimo metu kotletai išsipučia, būna sultingi ir minkšti. Taip pat galite įtarkuoti į mėsą bulvių ar obuolių. Aš pati į kotletus dedu šiek tiek cukraus, taip neišbėga sultys ir gražiau apskrunda.

Kotletai

Mėsą galite pirkti jau sumaltą, paprašyti, kad sumaltų, arba patys susimalti. Rekomenduočiau pirkti smulkintą, atvėsintą kiaulieną, jautieną ar pan. Taip gausite sumaltą tikrą mėsą. Gal kas nors ir įsižeis, bet pasakysiu, kad nepirktumėte faršo, nes jis yra jau su priedais. Jame gali būti pridėta sojų ar miltų.

Ką reikėtų maišyti su mėsa?

Dėkite džiūvėsėlių, kad jie nesugertų visos drėgmės, pilkite 10 proc. grietinėlės, pieno, jei neturite, pilkite vandens. Įmuškite kiaušinį, įberkite šiek tiek cukraus, įtarkuokite bulvės (per smulkiausią tarką), svogūno. Berkite druskos, pipirų. Jei kotletai dažnai subyra, tai gali nulemti maišymas. Kuo ilgiau maišysite, prisiliesite prie mėsos, tuo bus geresnis „surišimas“ ir jie nebyrės. Jei įplaksite šiek tiek oro, jie bus puresni. Formuokite kotletus, prieš tai sudrėkinę rankas vandenyje. Keptuvėje aliejus turi apsemti visą dugną. Gerai ją įkaitinkite, kotletus apkepkite iš abiejų pusių ant didelės kaitros, vėliau baikite juos kepti keptuvėje, sumažinus ugnį, orkaitėje arba troškinkite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)