„Per trejus gyvenimo metus Barselonoje pajautėme, kad Ispanijos ir Katalonijos kultūra labai stipriai skiriasi. Nors tai yra bendra valstybė, tačiau tiek katalonų charakteris, tiek maistas, tiek šokiai – viskas skiriasi nuo ispanų. Jeigu ispanai gamina paeliją su ryžiais, katalonai gamina fideua su makaronais. Jeigu ispaniškas šokis yra flamenkas, tai katalonai šoka sardaną. Labiausiai katalonai didžiuojasi savo sūriais. Nenuostabu, nes kaimynai yra prancūzai. Katalonijoje gaminama tiek pat sūrių, kiek ir Prancūzijoje, tačiau katalonų sūrių asociacija dar labai jauna, o geriausio Katalonijos sūrio konkursai organizuojami tik 13 metų. Vietos amatininkai tik dabar pradėjo dalyvauti pasaulinėse sūrių parodose, tačiau jau laimėjo daug medalių.“

Krautuvėlė „Catalunya Gourmet“

Ingrida pasakoja, kad nusprendusi katalonišką maistą vežti į Lietuvą pradėjo domėtis, kokie produktai yra kokybiškiausi. „Suradome du ūkius, kurie gamina sūrius, vienas jų – „La Cleda“ ūkis. Šiame ūkyje gaminamas rankų darbo avies pieno sūris. Iš šešių pagrindinių jų gaminamų sūrių net keturi jau yra laimėję medalius pasaulinėse sūrių parodose. Visai neseniai mieste Vike, Katalonijos gastronomijos sostinėje, vyko paroda, kurioje dalyvavo keturiasdešimt sūrinių, du šimtai skirtingų sūrių, trylika skirtingų sūrių rūšių kategorijų. Tarp jų buvo ir mūsų parduodamas sūris „Avid“, kuris laimėjo aukso medalį. Šis sūris pripažintas geriausiu savo grupėje „rūgštus avies pieno sūris“. Kitas ūkis – „La Frasera“, įsikūręs vaizdingoje Montserato kalno papėdeje. Čia, pagal senovinius receptus, gaminami ožkos pieno sūriai. Kuo jie ypatingi? Visų pirma tuo, kad yra gaminami iš vienos ožkų bandos pieno. Tik taip įmanoma kontroliuoti pieno kokybę, nes daugelis sūrių gaminami iš žalio nepasterizuoto pieno. Antra, jų sudėtyje nėra jokių konservantų.“

Krautuvėlė „Catalunya Gourmet“

Pasak pašnekovės, visi ūkiai, su kuriais lietuviai bendradarbiauja, yra įsikūrę prieš daugiau nei 100 metų. „Tai šeimų verslai, perduodami iš kartos į kartą. Dešrų ūkis „Salgot“ buvo įkurtas 1928 metais Montseny gamtos parke. Ūkį paveldėjo sūnus, dabar viską valdo anūkas. Šis ūkis pripažintas ekologiškiausiu Katalonijos regione. Čia auginami galvijai mėgaujasi didelėmis ir patogiomis lauko erdvėmis, ekologine mityba (javai, ankštiniai augalai, alyvuogių aliejus), daug juda. Tad jų mėsa liesa ir raumeninga.

Alyvuogių aliejaus kooperatyvas įkurtas 1920 metais. Čia iš vietinių „Arbequina“ alyvuogių spaudžiamas aliejus „Degustus“ 2020 m. pasaulinėse parodose apdovanotas trimis aukso medaliais. Visos mūsų parduodamos alyvuogės yra skintos rankomis ir su kauliukais. Tokios alyvuogės yra aukščiausios rūšies.“

Krautuvėlė „Catalunya Gourmet“

Paklausta, kaip atskirti kokybišką alyvuogių aliejų, Ingrida pabrėžia – svarbiausia nesižavėti buteliu. „Beveik visų alyvuogių aliejų buteliai atrodo itin gražiai. Butelių įvaizdį kuria dizaineriai ir dažniausiai jūs mokate ne už kokybišką aliejų, o už butelį, už grožį. Kitas dalykas – svarbu, kad ant prekės būtų užrašyta, iš kokio ūkio yra atvežtas tas aliejus. Jeigu užrašyta šalis, pavyzdžiui Ispanija, Graikija ar Italija, tai reiškia, kad prekė yra sufasuota toje šalyje, o alyvuogės galėjo būti surinktos visai kitur. Kuo ilgiau alyvuogės transportuojamos, tuo prastesnė jų kokybė, todėl reikia atkreipti dėmesį, iš kokios vietos konkrečiai yra alyvuogių aliejus. Jeigu įvardintas konkretus ūkis, vadinasi, jame alyvuogės buvo užaugintos, nurinktos ir iš karto spaudžiamas aliejus, net naktį, jeigu reikia. Taigi labai svarbu, kad būtų nurodytas tikslus gamintojas, o ne tik šalis, tada bus aiškus kokybės ženklas. Be to, labai svarbus rūgštingumo lygis. Iki 0,8 % rūgštingumo lygio alyvuogių aliejus yra geras. Mūsų parduodamo alyvuogių aliejaus rūgštingumo lygis yra nuo 0,2 % iki 0,3 %. Toks aliejus yra tinkamas kepimui, nes kepant ant aliejaus, kurio rūgštingumo lygis yra iki 1 %, neišsiskiria kancerogenai. Gerai subalansuotas skonis, burnoje aiškiai jaučiami polifenoliai, pjautos žolės, artišokų, pomidorų ir migdolų skonis.“

Krautuvėlė „Catalunya Gourmet“

Lietuvė priduria, kad raudono vyno actas taip pat labai populiarus Katalonijoje. „Katalonija garsėja „Priorat“ raudonu vynu, kuris laikomas vienu geriausių vynų Katalonijoje. Pas mus galite rasti iš šio ąžuolo statinėse brandinto vyno pagamintą actą, kuris labai tinka salotoms, mėsai marinuoti. Taip pat galite išbandyti virš 20 rūšių amatininkų marmeladų, kurie pagaminti medaus pagrindu ir idealiai tinka kartu su sūriais. Vienas jų – „Kartusis apelsinas“, 2020 metais laimėjęs aukso medalį pasaulio marmeladų parodoje.

Mūsų parduodami gurmaniški delikatesai yra kruopščiai atrinkti. Pamažu vis plečiame asortimentą. Norime, kad lietuviai turėtų galimybę paragauti Katalonijos skonių. Kaip sako „Salgot“ ūkio vadovas „Gyvename, kaip valgome.“

Krautuvėlė „Catalunya Gourmet“

„Catalunya Gourmet“ krautuvėlė yra įsikūrusi Fabijoniškių g. 2A, prekybos centro IKI pirmame aukšte, Vilniuje. Darbo laikas: pirmadieniais-sekmadieniais nuo 10 iki 20 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)