Siekiant užtikrinti melatonino gamybą organizme, neretai griebiamasi maisto papildų. Šie preparatai dažniausiai saugūs, nesukeliantys priklausomybės, bet jie gali sąveikauti su kai kuriais receptiniais vaistais, be to, sukelti pašalinių reiškinių, tokių kaip galvos skausmas, pykinimas, mieguistumas ir svaigulys, rašoma „WebMD“ portale.
Laimei, papildų gali ir neprireikti. Mokslininkai išsiaiškino, kad maistas, kuriame gausu melatonino, gali nulemti šio hormono lygio pakilimą kraujyje.
Maisto produktai, kuriuose yra daugiausia melatonino
Svarbu paminėti, kad rekomenduojamos melatonino paros normos niekas nenustatė, o skirdami papildus miego sutrikimams šalinti kai kurie specialistai rekomenduoja šį hormoną vartoti 0,5–3 miligramų dozėmis. Nuo didesnių dozių gali apimti mieguistumas net ir dieną.
Melatonino kiekis į maisto produktų duomenų bazes paprastai neįtraukiamas, bet, remiantis atliktų tyrimų išvadomis, tinkamais jo šaltiniais gali tapti penki toliau paminėti produktai.
Vyšnios
Vyšnių sultys garsėja kaip vienas veiksmingiausių miego kokybę gerinančių gėrimų. Mokslininkai išsiaiškino, kad nuo jų vartojimo organizme pakyla melatonino lygis ir pagerėja miegas. Visgi atminkite, kad vyšnių sultyse gausu cukraus, o uogų valgymas yra sveikesnis būdas pasipildyti melatonino nei sulčių gėrimas.
Kiaušiniai
Kiaušiniai – vieni puikiausių melatonino šaltinių iš gyvulinės kilmės produktų. Kiaušiniuose taip pat gausu įvairių maisto medžiagų, įskaitant tokius gyvybiškai būtinus elementus kaip baltymai ir geležis.
Pienas
Vargu ar suklysime sakydami, kad šiltas pienas – tradicinė panacėja nuo nemigos, na, o lengviau užmigti jis padeda todėl, kad jame daug melatonino. Išgerti šilto pieno – išties puiki išeitis, jei tiktai toleruojate pieno produktus.
Žuvis
Žuvyje melatonino daugiau nei mėsoje. Geriausia rinktis riebiąsias žuvis, pavyzdžiui, lašišas, sardines ar kt. Atminkite, kad šių rūšių žuvys – vertingųjų omega-3 riebalų rūgščių šaltinis.
Riešutai
Tam tikras kiekis melatonino aptinkamas daugelio rūšių riešutuose, tačiau pistacijose ir migdoluose jo daugiausia. Svarbu ir tai, kad riešutai – neprilygstamas įvairių antioksidantų, sveikųjų omega-3 riebalų rūgščių ir mineralų šaltinis.