Riešutuose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra gyvybiškai svarbios mūsų organizmui. Iš nesočiųjų riebalų rūgščių mūsų organizme sintetinama daug biologiškai aktyvių junginių, be kurių neįmanoma normali fiziologinė žmogaus organizmo veikla. Jei trūksta šių biologiškai aktyvių junginių, organizmas sunkiau susidoroja su stresu, dažniau kamuoja prasta nuotaika, sulėtėja protinė veikla.
Dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad riešutuose esančios nesočiosios riebalų rūgštys yra būtinos moters organizmui.
„Nesočiosios riebalų rūgštys padeda išvengti neigiamų dietos padarinių: išblyškusios odos, lūžinėjančių nagų, skilinėjančių plaukų galiukų ar bumerango principu pradėjusio augti svorio. Jos padeda palaikyti tinkamą hormonų balansą, kuris daro įtaką tiek lieknai figūrai, tiek gerai nuotaikai. Šios rūgštys gali palengvinti ir priešmenstruacinį sindromą (PMS) – valgant riešutus ir laikantis sveikos mitybos principų, PMS gali net ir visiškai išnykti“, – dėsto specialistė.
Mitybos įpročiai stipriai veikia kognityvines funkcijas – atmintį, dėmesį, reakciją, ypač didėjant amžiui. Netinkama mityba skatina uždegiminius procesus organizme, todėl rekomenduojama keisti mitybos įpročius ir didinti polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekį maiste.
„Riešutuose esančios polinesočiosios riebalų rūgštys padeda palaikyti aktyvią smegenų veiklą, tad juos turėtų vartoti visos protinį darbą dirbančios moterys, taip pat ir tos, kurios kovoja su lėtiniu nuovargiu“, – pasakoja V. Kurpienė.
Riešutai turi gana daug riebalų, tačiau net 85 proc. jų sudaro nesotieji riebalai, kurių nereikėtų vengti, tik vartoti saikingai. Nesotieji riebalai – polinesotieji ir mononesotieji – turi teigiamą poveikį mūsų organizmui.
„Riešutai bei juose esantys nesotieji riebalai mažina riziką susirgti įvairiomis ligomis: vėžiu, Alzhaimeriu, artritu, egzema, depresija, širdies ir kraujagyslių ligomis, didina atsparumą įvairioms infekcijoms“, – teigia pašnekovė.
Daugeliui žinoma, kad riešutai – puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Jie stiprina organizma, šalina nuovargį, gydo uždegimus ir kitas ligas.
„Riešutuose esantis betakarotinai ir vitaminas E stabdo senėjimo procesus, senatvinių dėmių atsiradimą bei apsaugo nuo laisvųjų radikalų žalos“, – primena dietistė.
Sakoma, kad jeigu kasdien suvalgysime bent po tris riešutus, būsime sveiki. Dietistė Vaida Kurpienė pataria kiekvienai moteriai rankinėje nešiotis riešutų maišelį, kaip atsarginį užkandį, vengiant peralkimo.
„Riešutai padeda numalšinti alkio jausmą tarp pagrindinių dienos valgių ar ilgiau keliaujant, tačiau ir riešutus reikia mokėti valgyti – vienu kartu sukramsnoti nedidelę, apie 30 g saujelę. Jei norisi daugiau sotumo, galima užgerti šilta arbata. Idealu juos valgyti pavakariams, tai padės išvengti didelio alkio vakare.“