Kas lėkštėje – svarbu
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad protinį darbą dirbančio žmogaus maisto racionas turėtų būti gerai apgalvotas, o svarbiausia – turtingas ne kiekybe, o maistine prasme, rašoma pranešime spaudai.
„Subalansuotas maistas svarbus tiek fizinį, tiek protinį darbą dirbantiems žmonėms, todėl norint gerai jaustis – svarbu stebėti, ką dedame į lėkštę. Pavyzdžiui, rytą derėtų pradėti nuo dubenėlio košės, pagardintos natūraliu jogurtu ir sėklomis: saulėgrąžų, moliūgų, ispaninio šalavijo ar kitomis. Žinoma, puikiai tinka ir įvairiausiais būdais ruošti kiaušiniai su daržovėmis. Pietums idealus pasirinkimas yra mėsa arba žuvis, ankštiniai produktai, daržovės. Vakarienei rekomenduojama rinktis lengvas salotas, žuvį arba jūros gėrybes, kuriose yra daug aukštos kokybės baltymų“, – teigia V. Juodkazienė.
Kalbėdama apie užkandžius, V. Juodkazienė sako, kad juos taip pat reikėtų rinktis atidžiai: geriausiai valgyti šviežius ar džiovintus vaisius, uogas, riešutus. Ji dalijasi ir dar keliais smegenims itin naudingais produktais.
6 protinei veiklai naudingi produktai
Brokoliai. Ši daržovė – lyg mažasis vertingų maistinių medžiagų lobynas. Tai vienas tų produktų, kurie yra visai nekaloringi, tačiau turi daug organizmui reikalingų medžiagų – vitamino C, K bei A, folatų, mineralų, skaidulų ir net baltymų, kurie gerina ir smegenų veiklą, ir atmintį.
Riešutai. Riešutai, tokie kaip migdolai, pistacijos ir makadamijos – itin naudingi sveikatai. Visgi, sveikatingumo prasme riešutų karaliais tituluojami graikiniai riešutai. Riešutuose gausu organizmui būtinų nesočiųjų riebalų, kurie suteikia daug energinės vertės, riešutuose gausu skaidulų, kalio, netgi antioksidantų. Visgi, nors riešutai yra tobulas užkandis, tačiau neapsirikite – jų rekomenduojama suvalgyti vos 30 g per dieną.
Šilauogės. Šios nuostabaus skonio uogos taip pat organizmui atneša didelės naudos. Šilauogėse yra gausu antioksidantų, be to, jose galima rasti ir kalio bei vitamino C. Šių uogų vartojimas mažina širdies ligų ir vėžio riziką, taip pat šilauogėse esantys mineralai turi ir priešuždegiminių savybių, padeda kovoti su smegenų senėjimų, todėl reguliarus jų vartojimas gerina ir atmintį.
Moliūgų sėklos. Šios sėklos, ko gero, pačios sveikiausios ir naudingiausios iš visų. Jose randama daugybė širdies ir kraujagyslių veiklai būtinų nesočiųjų riebalų rūgščių, be to, tai vienas geriausių magnio šaltinių. Moliūgų sėklose gausu daugelio smegenų veiklai svarbių mikroelementų, įskaitant varį, geležį ir cinką. O dar geriau, kad moliūgų sėklas galite valgyti ir šviežias, ir džiovintas, ir kepintas, ir sūdytas, todėl savo skonio variantą ras kiekvienas. Be to, jos idealiai pagardina sriubas, daržovių ar vaisių salotas, jogurtus, padažus, pavyzdžiui, pesto, sumuštinius ir net makaronus.
Riebi žuvis. Riebioje žuvyje, tokioje kaip: sardinė, silkė, ančiuviai, lašiša, upėtakis, tunas, kardžuvė ir skumbrė yra gausu omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina širdies ir kraujagyslių ligų pavojų, gerina smegenų veiklą, vitaminų D ir B, seleno, taip pat maistinių medžiagų: baltymų, riebalų bei jodo. Iš žuvies žmogaus organizmas pasisavina net 90 proc. baltymų.
Juodasis šokoladas. Geros kokybės juodasis šokoladas ypač praverčia tiems, kurie nuolat dirba protinį darbą arba intensyviai mokosi, nes kakavoje esančios medžiagos skatina smegenų veiklą ir suteikia energijos. Nedidelis šokolado gabalėlis gerina smegenų kraujotaką, todėl suvalgius bus lengviau išlaikyti dėmesį ir įsiminti informaciją.