Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen teigia, kad vasaros metu šaltos sriubos populiarios visame pasaulyje, todėl receptų, iš kurių galima pasisemti idėjų – apstu, belieka išsirinkti labiausiai tam tinkančius produktus.
Pomidorai – sultingos daržovės sriuboms
Šaltoms sriuboms gaminti itin tinka pomidorai. Pasak A. Rasmussen, šios sultingos daržovės yra vienos populiariausių ispaniškos kilmės sriubos – gaspačo – pagrindas.
„Pradinėje šios sriubos sudėtyje buvo tik duona, česnakas, alyvuogių aliejus, actas ir vanduo, tačiau šiandien gaspačas sunkiai įsivaizduojamas be pomidorų. Žinoma, Ispanijoje šios daržovės uždera kur kas anksčiau ir gausiau, tačiau lietuviai šiltnamiuose taip pat subrandina gardžių pomidorų derlių. Taigi, net ir nutolę nuo pietuose kaitinančios saulės, galite pasigaminti skanų gaspačą ir mintimis nusikelti prie Viduržemio jūros“, – sako maisto ekspertė.
Ispaniška trintinė – gaspačas
Jums reikės
- 700 g nuluptų ir susmulkintų vynuoginių pomidorų
- 500 g nuluptų agurkų
- 0,5 stiklinės smulkintos raudonosios paprikos
- 0,5 stiklinės smulkinto raudonojo svogūno
- 1 susmulkintos česnako galvutės
- 90 ml alyvuogių aliejaus
- 1 žaliosios citrinos sulčių
- 2 a. š. balzamiko acto
- 2 a. š. Vusterio padažo
- 1 a. š. druskos
- 0,25 a. š. šviežiai maltųjų juodųjų pipirų
- 2 a. š. šviežių bazilikų
- šiek tiek pomidorų sulčių
Gaminimas:
- Maždaug 6 litrų talpos puodą iki pusės užpildykite vandeniu, padėkite ant kaitrios ugnies ir užvirkite.
- Pomidorus trumpam sudėkite į verdantį vandenį (apie 15 sek.), išimkite ir perdėkite į šalto vandens dubenį, kol atvės (apie 1 min). Nulupkite pomidorų žieveles ir išimkite sėklytes. Ant sėklyčių likusį minkštimą išspauskite taip, kad ištekėtų kuo daugiau pomidorų sulčių. Jas supilkite į atskirą indą ir pripilkite pomidorų sulčių. Tuomet sudėkite pomidorus ir supilkite jų sultis į didelį dubenį.
- Sudėkite agurką, raudonąją papriką, raudonąjį svogūną, česnaką, supilkite alyvuogių aliejų, žaliosios citrinos sultis, balzamiko actą, Vusterio padažą ir suberkite druską bei pipirus. Gerai išmaišykite, kad visi ingredientai pasiskirstytų tolygiai.
- Apie 400 ml masės nusemkite ir supilkite į elektrinį maišytuvą. Gerai išsukite, kol masė taps panaši į tyrę. Ją supilkite atgal į prieš tai paruoštą mišinį ir dar kartą gerai išmaišykite. Uždenkite ir palikite pastovėti šaldytuve apie 2 valandas.
- Patiekite apibarstę kiekvieną porciją smulkintais baziliko lapeliais.
Skanaus!