Varškės pyragas „Apsnigtos eglės“

PRODUKTAI:

  • 200 g kvietinių miltų
  • 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • sviesto kepimo formai patepti
  • 175 g kambario temperatūros sviesto
  • 350 g varškės
  • 350 g cukraus
  • 4 M dydžio kiaušinių
  • 2 šaukštų tarkuotos citrinos žievelės (geltonosios dalies)
  • 50 ml citrinos sulčių

GAMINIMO EIGA:

Įkaitink orkaitę iki 180 ºC, karštis iš viršaus ir apačios. Be vėjelio.

Persijok miltus su druska ir kepimo milteliais. Pasilik.

Labai kruopščiai patepk kepimo formą išlydytu sviestu.

Sudėk sviestą (175 g) į didelį dubenį ir išsuk iki baltumo. Gali tai daryti mediniu šaukštu arba, kaip aš, elektriniu „mikseriu“. Sudėk varškę bei suberk miltus ir viską gerai išmaišyk. Tada po vieną supilk šiek tiek paplaktus kiaušinius ir išplak. Galiausiai suberk citrinos žievelę ir supilk sultis ir dar kartą paplak.

Dabar per tris kartus suberk persijotus miltus ir gumine mentele (ar mediniu šaukštu) atsargiai įmaišyk, kad tešla būtų vienalytė ir nebeliktu miltų grumuliukų.

Supilk tešlą į kepimo formą. Ant stalo patiesk šluostę ar rankšluostuką ir kelis kartus padaužyk į stalą (3-4 kartus). Taip tešla gerai pasiskirstys ir į paviršių iškils susidariusios oro pūslelės.

Kepk apie 60 minučių arba kol įkišus medinį pagaliuką, ištraukus jis nebebus aplipęs tešla (jis gali būti šiaip drėgnas, nuo varškės, bet neturi turėti tešlos).

Kai baigs kepti, ištrauk pyragą iš orkaitės ir palik apie 10 minučių pravėsti kepimo formoje.

Patarimas:

Jei varškė labai sausa, gali ją sutrinti šakute, įlašinti šiek tiek pieno ir išmaišyti. Tik nepersistenk.

Jei bekepant pyragą viršus pradėtų per anksti skrusti, uždenk jį folijos lakštu. Į kepimo pabaigą atidenk ir baik kepti.

Pyragai „Bundt“ formose turi būti kepami ant grotelių, ne skardose. Tokiu būdu karštis praeina per kūginę centrinę dalį ir pyragas iškepa tolygiai.