Štai šių pavasarinių gėrybių patartina valgyti dabar ir naudotis proga, kol jų yra:

1. Artišokai

Artišokai, kurių sezonas – pavasaris, reguliuoja kraujospūdį ir yra magnio šaltinis. JAV atlikto tyrimo duomenimis, artišokų porcijoje – daugiausia antioksidantų, juose gausu kalio, kuris reikalingas širdžiai, ląstelienos, vitamino C, be to, juose nėra cholesterolio. Pasak mitybos specialistų, artišokai gerina kepenų ir tulžies pūslės veiklą. Pirkite tamsiai žalius artišokus, kurių lapai tvirtai susiglaudę.

2. Pankoliai

Pankoliuose daug vitamino C, kalio, ląstelienos, nėra riebalų, cholesterolio, natrio. Pankoliai natūraliai gydo įvairius kvėpavimo takų negalavimus. Renkantis pankolius atkreipkite dėmesį, kad svogūnėlis būtų virtas, o lapai nepažeisti.

3. Mangai

Mangai – gardūs vaisiai, kuriuose gausu vitaminų A, C, nėra riebalų, cholesterolio. Prinokę mangai yra minkšti, skleidžia stiproką, saldų aromatą. Mangai gerina virškinimą, padeda sergantiems diabetu.

Mangai

4. Šparagai

Šparagai – tikras afrodiziakas, nes juose gausu vitamino E, kuris stimuliuoja testosterono gamybą. Juose yra ir folio rūgšties, B grupės vitaminų, kurie saugo nuo širdies ligų.

5. Braškės

Braškės natūraliai malšina uždegimus, yra vitamino C šaltinis, neturi riebalų, cholesterolio.

6. Špinatai

Špinatai turi daug ląstelienos, energijos teikiančios geležies, kaulus stiprinančio magnio, vitaminų A ir C. Renkantis špinatus atkreipkite dėmesį, kad šie būtų traškūs, neapvytę.

7. Pupos

Pupose – didelis kiekis ląstelienos, kuri mažina cholesterolio kiekį, širdies ligų riziką, taip pat gausu baltymų, kalio. Nepirkite labai didelių pupų – tai rodo, kad jos senos. Šviežios pupos kietokos, minkštesnės bus konservuotos, šaldytos pupos. Konservuotas pupas perplaukite šaltu vandeniu – taip net 40 proc. sumažinsite druskos kiekį.

8. Melionai

Viena meliono porcija aprūpins 70 proc. vitamino C dienos normos. Pirkite pailgos formos melionus, kurių žievė atrodytų blizgi, tarsi vaškuota.

Melionai

9. Abrikosai

Tai vertingas užkandis, nes abrikosuose daug vitaminų A, C, kalio, ląstelienos. Jie gerina virškinimą.

10. Ananasai

Ananasuose esantys antioksidantai skatina gijimo procesus organizme, juos taip pat daug vitamino C. Pirkdami rinkitės ananasus su tamsiai žaliais lapais, žiūrėkite, kad vaisius būtų be tamsių dėmių.

11. Meškinis česnakas

Meškinio česnako valgomi ir laiškai, ir šaknys. Jų skonis – tarsi tarpinis tarp česnakų ir porų. Jie reti, todėl pirkti pasitaiko nedažnai. Žalių skonis aštrokas, jie gali atstoti porus, svogūnų laiškus ar svogūnus.

12. Žirneliai

Vos nuskynus žirnelius, juose esantis cukrus virsta krakmolu, taigi pirkite šviežius žirnelius. Neišlukštenti iš ankščių žirneliai gali pabūti šaldytuve vos pora dienų. Nuplikykite žirnelius karštu vandeniu, dėkite į salotas, arba pavirkite ir pagaminkite iš jų trintą sriubą.

Žalieji žirneliai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją