Šeimininkės nuo seno iš bulvių mokėjo pagaminti daugybę patiekalų, rašoma atsiųstame pranešime. Tačiau anksčiau žmonės bulvių patiekalus vertindavo dėl to, kad bulviniai blynai ar plokštainis su spirgučių padažu – lėtai virškinamas ir sotus maistas, kuris dirbant laukuose suteikdavo energijos visai dienai. Šiais laikais į bulves žvelgiama kitaip – mitybos specialistai siūlo atsisakyti riebių padažų, išmokti daržoves tinkamai apdoroti ir atrasti sveikų receptų.
Mažėja sunkaus fizinio darbo – keičiasi mitybos įpročiai
Rudenį vykstantis bulviakasis – pakankamai sunkus darbas, reikalaujantis daug ištvermės ir energijos, todėl anksčiau būdavo įprasta, kad ir maistas turi būti labai sotus, kaloringas ir suteikiantis energijos. Cepelinai, vėdarai, dzūkiškos bandos ar Kėdainių blynai – tokie būdavo tradiciniai pietų patiekalai per bulviakasio atokvėpį. Vis dėlto dabar per bulviakasio įkarštį laukuose dirba kur kas mažiau žmonių nei anksčiau – rankų darbą keičia moderni žemės ūkio technika. Mažėjant fizinio darbo, turėtų keistis ir žmonių mitybos įpročiai.
„Kaloringi ir riebūs bulviakasio patiekalai – daugiau išimtis ir duoklė senoms tradicijoms. Pastarojo dešimtmečio mūsų duomenys rodo, kad lietuvių mitybos įpročiai kinta – žmonės domisi suderinta mityba, renkasi sveikesnius produktus, ieško lengviau virškinamų patiekalų“, – pastebi „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas.
Vis dėlto bulvės, anot A. Polenino, lietuviams išlieka svarbiu ir vertingu energijos šaltiniu. Be to, tai yra labai pigus produktas, kurio laikymo sąlygos – nereiklios, tad tai puikus produktas taupantiesiems.
Trys svarbios taisyklės bulvėse padės išsaugoti vertingas medžiagas
Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad bulvė yra labai vertinga daržovė, tačiau, kaip ir bet kuris kitas maisto produktas, turi būti tinkamai paruošta.
„Jeigu bulvės apdorojamos verdant vandenyje ar garuose, svarbu virti trumpai: kuo trumpiau apdorojate, tuo daugiau naudingųjų medžiagų lieka ir ilgiau išlieka sotumo jausmas. Todėl rekomenduoju neluptas daržoves sudėti į jau verdantį vandenį. Kai bulvės išvirs, jokiu būdu nepalikite jų mirkti vandenyje, nes vertingosios medžiagos ir liks vandenyje, o ne bulvėje. Todėl po virimo vandenį nupilkite“, – pataria V. Kurpienė.
Bulvėse gausu mineralų, įvairių vitaminų ir kitų maisto medžiagų. „Geriausiai naudingas medžiagas šios daržovės išlaiko verdamos garuose, vandenyje su lupena arba kepamos žemoje temperatūroje orkaitėje ant grotelių“, – aiškina mitybos specialistė.
Bulvėse daug angliavandenių (apie 18 proc.) ir baltymų (2 proc.). Taip pat šioje daržovėje – ištisi klodai vitaminų: B2, B6, B9, PP, K, E, C. Bulves valgantys žmonės taip pat gauna karotino, organinių rūgščių ir organizmui labai naudingų mineralų: fosforo, kalio, geležies, magnio ir kitų.
Specialistai bulvių veisles skirsto į labai ankstyvas, ankstyvas, vidutinio ankstyvumo, vėlyvas ir labai vėlyvas. Vėlyvųjų veislių stiebagumbių odelė yra storesnė, jose – daugiau krakmolo. Todėl tradicinius patiekalus gaminančios šeimininkės dažniau renkasi rudens, o ne vasaros ankstyvojo derliaus gėrybes.
Geriausiai dera su daržovėmis: ne tik virtos ir keptos, bet ir šviežios
Bulvių patiekalus mėgsta ne tik lietuviai – šias daržoves taip pat vertina vokiečiai, skandinavai, o savo bulvių tortilija itin didžiuojasi ispanai. Bulviniai patiekalai yra ne tik įvairių šalių kulinarinio paveldo dalis, bet ir gražūs vasaros prisiminimai – turbūt kiekvienas žmogus yra ragavęs lauže keptą bulvę, kurios skoniui prilygti negali niekas.
Mitybos specialistė V. Kurpienė rekomenduoja bulves valgyti pirmoje dienos pusėje. „Jeigu bulves valgote pietums, rinkitės jas kaip pagrindinį patiekalą, o ne garnyrą. Apskritai, su mėsa ar žuvimi ši daržovė netinka, nes toks derinys labai sunkiai virškinamas. Geriausia bulves valgyti su šviežiomis arba raugintomis daržovėmis“, – pataria V. Kurpienė ir priduria, kad bulves galima valgyti ne tik virtas ir keptas, tačiau ir šviežias – įtarkuojant į šakninių daržovių salotas, pavyzdžiui, prie morkų ir salierų.
Pašnekovė siūlo išbandyti nesudėtingą bulvių salotų receptą, kuriame puikiai dera populiarios, šviežios šakninės daržovės.
Bulvių salotos
Reikės:
80 g bulvių
50 g morkų
40 g svogūnų
2,5 g česnako
2,5 g petražolių
2,5 g šviežių arba šaldytų krapų
10 gramų šalto spaudimo alyvuogių aliejaus
5 g šviežiai spaustų citrinos sulčių
0,5 g druskos
0,2 g pipirų juodųjų
Gaminimas:
- Bulves ir morkas reikės sutarkuoti plonais šiaudeliais ir apšlakstyti keliais šaukštais citrinos sulčių.
- Tada smulkiai supjaustyti svogūną ir susmulkinti česnaką. Pakepinti juos ant nedidelio kiekio lydyto sviesto nuolat maišant, kol svogūno gabalėliai pagelsta.
- Smulkiai sukapojame krapus, petražoles.
- Pakepintas daržoves ir susmulkintus prieskonius beriame ant šviežių daržovių, apšlakstome aliejumi, paskaniname druska bei pipirais.
A. Poleninas taip pat pasidalija dviem receptais – pietums siūlo pasigaminti bulvių ir porų sriubą bei išbandyti dar vieną puikų ir sveiką derinį – bulves su pomidorais ir brokoliu.
Bulvių ir porų sriuba
Reikės:
apie 1 kg bulvių
4 porų
2 skiltelių česnako
3 v. š. sviesto
kelių lauro lapelių
kelių čiobrelio šakelių
2 sultinio kubelių
druskos, pipirų
poros šaukštų grietinėlės
Gaminimas:
- Ištirpinkite sviestą puode.
- Sudėkite supjaustytus porus. Maišydami pakepinkite juos, kol suminkštės ir gražiai pagels.
- Įmeskite porą sutraiškytų skiltelių česnako.
- Į puodą su vandeniu sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, kelis lauro lapus ir čiobrelio šakeles, įmeskite sultinio kubelius ir įberkite druskos, pipirų. Virkite apie 15 minučių, kol bulvės suminkštės.
- Išgriebkite lauro lapus ir čiobrelio šakeles.
- Tada viską supilkite į puodą su pakepintais porais. Sutrinkite su smulkintuvu ir įpilkite porą šaukštų grietinėlės.
Bulvės su pomidorais ir brokoliu
Reikės:
4 bulvių
1 brokolio
2 pomidorų
1 svogūno
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
pusės stiklinės vandens
2 skiltelių česnako
1 šaukšto imbiero miltelių
1 šaukšto kario prieskonių
ketvirtadalio arbatinio šaukštelio ciberžolės
žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Pirmiausia aliejuje apkepinkite supjaustytą svogūną ir imbierą, kol suminkštės.
- Tada suberkite kario miltelius, smulkintą česnaką ir ciberžolę. Pakepinkite dar pusę minutės.
- Sudėkite išskaidytą žiedyną ir supjaustytas bulves. Kepkite 5 minutes.
- Tada supilkite supjaustytus pomidorus arba pomidorų tyrę ir vandenį. Įberkite druskos ir užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite dar 15 minučių pasitroškinti.