Galima pajuokauti, kad graikai – išlepę gurmanai, mat pati gamta juos apdovanojo itin turtinga skonių palete. Saulės spindulių sunokintos daržovės, prieskoninės žolelės, šviežia žuvis ir pagal senąsias tradicijas vis dar auginama mėsa – regis, tikram pasimėgavimui daugiau nieko nereikia. Nieko keisto, kad tikroje graikų virtuvėje vyrauja paprastumas, dėmesys kokybei, natūralumui ir tikrųjų skonių atsiskleidimui.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Norfa“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius, priešingai nei mūsų kraštuose, Graikijoje mėsą prieš kepimą marinuoti nėra įprasta. Tikrajam mėsos skoniui išryškinti vietiniai naudoja druską, natūralias žoleles, citrinų sultis ir, žinoma, savo pasididžiavimą – kokybišką alyvuogių aliejų. Vis tik vieną bendrą dalyką su graikais lietuviai tikrai turi – dėmesį šviežumui ir kokybei.

„Jei anksčiau lietuviai ir rinkdavosi mėsą pagal kainą, dabar tikrai kur kas dažniau prioritetą teikia kokybei, domisi, iš kur mėsa atvykusi, dairosi užaugintos būtent Lietuvos ūkiuose. Gerai, kad mūsų pirkėjams rinktis tarp patrauklios kainos ir kokybės nereikia, nes siūlome ir viena, ir kita“, – sako prekybos tinklo „Norfa“ mėsininkas.

Visa mėsa, anot D. Bartošiaus, į prekybos tinklo parduotuves atkeliauja tiesiai iš bene moderniausios „Rivonos“ mėsinės Lietuvoje, kuri bendradarbiauja išskirtinai tik su tais Lietuvos ūkiais ir tiekėjais, kurių ūkiuose paisoma auginimo technologijų. Visi procesai sustyguoti taip, kad mėsa nebūtų sandėliuojama ir pirkėjus pasiektų maksimaliai šviežia – vos per kelias valandas bet kuriame Lietuvos krašte.

Vištiena

Šašlykai – patiekalas, kurio variacijų rasime kone kiekvienos šalies virtuvėje

Bene populiariausią graikų virtuvės patiekalą souvlaki (suvlakis) drąsiai galime vadinti šašlyku – net pats pavadinimas tai išduoda, mat souvla graikų kalba reiškia iešmą. Taigi gamindami šį patiekalą, graikai ant nedidelių iešmelių įprastai mauna kiaulieną arba vištieną, kiek rečiau – jautienos ar ėrienos gabalėlius, kuriuos iškeptus patiekia pitos duonelėje kartu su daržovėmis ir padažais arba tiesiog lėkštėje.

Tikrai gero suvlakio paslaptis visai paprasta: jam pagaminti reikia aukščiausios kokybės ingredientų – šviežios mėsos, aromatingų prieskonių, sunokusių daržovių ir, žinoma, pačių sumaišyto padažo, kuris patiekalui suteikia ryškesnio skonio.

Be abejonės, svarbiausia patiekalo žvaigžde yra mėsa. Jos skoniui pabrėžti, naudojamas alyvuogių aliejus, šlakelis citrinų sulčių, česnako, raudonėlio ar kitų žolelių. Natūraliuose ingredientuose lengvai pasimarinavusi mėsa nepraranda savo tekstūros ir skoninių savybių, o tai graikų virtuvėje ypatingai svarbu.

Įprastai mėsą šiam patiekalui graikai kepa ant atviros ugnies – tai suteikia lengvo dūmo skonio ir aromato, o kiekvienas viduje sultingos mėsos gabaliukas pasidengia traškia plutele.

Kiaulienos šašlykas

„Tam, kad mėsa iškeptų, tačiau neperkeptų, pjaustykite ją nedideliais, kąsnio dydžio gabaliukais. Jei gaminsite iš vištienos, rinkitės blauzdelių arba krūtinėlės mėsą – ji turi pakankamai tvirtą tekstūrą, tačiau kepama grilyje neišsausėja. Kiaulienos mėgėjams tradiciškai geriausia rinktis minkštą ir sultingą sprandinę“, – pataria „Norfos“ mėsininkas D. Bartošius.

Tikrą suvlakį nuo kitų ant iešmelių keptų mėsos variacijų išskiria kartu patiektas Tzatziki padažas, gaminamas iš graikiško jogurto, agurkų, česnako ir alyvuogių aliejaus. Gaivus, tačiau turintis šiek tiek aštrumo, jis idealiai dera kone su bet kokia mėsa ir šviežiomis daržovėmis.

Jei suvlakį nuspręsite patiekti tradiciniu būdu, pitos duonelėje, ją taip pat reikėtų lengvai paskrudinti virš atviros ugnies – minkštutėlę, lengvai sušilusią ir švelniai paskrudusią pitą teliks patepti alyvuogių aliejumi. Tuomet sudėkite keptus mėsos gabaliukus, užpilkite padažu ir nepagailėkite daržovių – šviežių pomidorų ir agurkų, griežinėliais pjaustytų svogūnų. Mėgstantys eksperimentuoti, gali išbandyti ir įdomesnių variantų, pavyzdžiui, su naminiu humusu.