Gudrus būdas valgyti sočiau, bet nekaloringai

Šiltuoju metu laiku lėkštėse vietos daržovėms visuomet atsiranda – grilyje keptus sultingus kepsnius įprastai skanaujame su kvapniais šviežio derliaus pomidorais ar traškiais agurkais, prie šašlykų patiekiame marinuotus svogūnus, o ant iešmelių veriame paprikas, cukinijas ar pievagrybius.

Tai, kad vasaros metu pirkėjai dažniau dairosi į gausiai šviežio derliaus gėrybėmis nukrautas vaisių bei daržovių skyriaus lentynas, pastebi ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Į pirkinių krepšelius, anot jos, keliauja ne tik populiariausios daržovės, bet ir daugumos labai lauktos pirmosios lietuviškos braškės, gaivinantys sultingi arbūzai ir skonių įvairove stebinantys egzotiški iš tolimųjų kraštų atvykę vaisiai.

„Labai džiaugiamės, kad mūsų požiūris į kokybę padeda pelnyti pirkėjų simpatijas ir „Iki“ jau įsitvirtino kaip šviežumo ambasadorius šalyje. Tam, kad vos sunokusiomis šviežio derliaus gėrybėmis mūsų pirkėjai galėtų mėgautis pirmi, iš Lietuvos ūkių į parduotuvių lentynas jas pristatome kone iškart nuskintas, vos per vieną dieną. Aukštą kokybės kartelę taikome absoliučiai visiems savo tiekėjams, todėl net ir iš tolimiausių kraštų atvykę daržovės bei vaisiai visuomet yra švieži“, – sako G. Kitovė.

Užkandžiai, dėl kurių sąžinė negraužia

Daugiau šviežio derliaus gėrybių į savo mitybos racioną įtraukti turėtų ir užkandžių mėgėjai, mat dauguma daržovių bei vaisių – labai vertingi, tačiau visai nekaloringi. Jausitės sotesni ir be jokio kaltės jausmo.

Užkandžiai

Vienas paprasčiausių būdų nepasiduoti pagundai kramsnoti daugumą viliojančius, tačiau sveikatai ne itin palankius traškučius, keptą duoną bei kitus užkandžius – šalimais turėti sveikesnių jau paruoštų alternatyvų. Pavyzdžiui, traškių šviežių daržovių lazdelių su labai gardžiu jogurtiniu česnakų padažu. Morkas, agurkus, paprikas, salierus ar kitas mėgstamas šviežio derliaus gėrybes supjaustykite juostelėmis, o šalia patiekite iš graikiško jogurto, česnakų ir krapų pagamintą padažą, kurį pagardinkite keliais šviežiais spaustos citrinos sulčių lašais.

Įdaryti agurkai

Jei namuose turite šviežio derliaus agurkų, supjaustykite juos plonomis juostelėmis ir į vidų įsukite trintos varškės ir natūralaus jogurto užtepėlę su lašiša, avinžirnių humusą su sezamo sėklomis ir džiovintomis slyvomis ar kitą jūsų mėgstamą įdarą. Labai puikus užkandžių variantas, kuomet šaldytuve užsilikę įvairiausių likučių, kuriuos reikia suvartoti.

Šparagai

Šis užkandis – gal ir šiek tiek nuodėmingas, bet tikrai vertas dėmesio, mat prasidėjus šviežių smidrų sezonui, jais reikia sočiai pasimėgauti. Patys smidrai – visai nekaloringi, turi vos 20 kcal 100 gramų, tad riebesnei šoninei bus puiki atsvara. Smidrų kotelių galiukus nulaužkite, o likusias dalis apvyniokite plonomis sūdytos šoninės riekelėmis. Šaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepkite maždaug 15 minučių, arba mėgaukitės keptais grilyje.

Chia pudingas

Tiems, kurie mėgsta pasmaližiauti, taip pat netrūksta skanių ir sveikesnių alternatyvų. Karštą vasaros dieną atsigaivinsite šaltu chia pudingu su braškėmis, bananais, sultingais mangais ar kitais jūsų pasirinktais vaisiais bei uogomis. 2 v. š. chia sėklų užpilkite 150 ml. pieno ir pagardinkite šaukšteliu medaus ar klevų sirupo, žiupsneliu vanilės. Per naktį pudingas sutvirtės, tad teliks pagardinti saldžiomis šviežio derliaus gėrybėmis.

Bananai

Jei kažko saldaus norisi čia ir dabar, čiupkite mėgstamas uogas ar vaisius ir gardinkite juos riešutų kremu. Idealiai dera tiek su bananais ar braškėmis, tiek su traškiomis obuolių ar kriaušių juostelėmis. Jei norite, kad būtų ne tik skanu, bet ir sveika, riešutų sviestą rinkitės natūralų, be cukraus ir kitų priedų.