Teiginiai

Nenormalu, kad Europos valstybėse yra tiek daug musulmonų mečečių, kurių skaičius Vakarų valstybėse lenkia net Arabų pasaulį.

Verdiktas

Europa mečečių skaičiumi, palyginti su tuo, koks tikinčiųjų spaudimas tenka kiekvienai iš jų, kelis kartus atsilieka nuo arabiškose šalyse esančių mečečių skaičius, taigi, viena mečetė įvardytose Europos šalyse turi priimti kelis kartus daugiau musulmonų.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose platinama iliustracija, kurioje ant Europos Sąjungos spalva įr žvaigždėmis išmarginto žemėlapio stovi didžiulė mečetė su daugybe minaretų. Šia iliustracija siekiama įteikti, kad musulmonai pamažu užima visą Europą. Paveikslėlio komentare pateikiami statistiniai duomenys apie tai, kiek kai kuriuose didžiuosiuose Europos miestuose ir Europos žemyne apskritai yra mečečių. Taip pat įvardijamas mečečių skaičius Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Kuveite ir Katare. Palyginimu siekiama dar labiau sustiprinti įspūdį, esą europiečiai netrukus turės daugiau mečečių net už Arabų pasaulį.

Tačiau tokie palyginimai nekorektiški. Juose neatsižvelgiama nei į bendrą šalių populiacijos dydį, religinę įvairovę, nei į tai, kokiam skaičiui tikinčiųjų tenka viena mečetė. Be to, patikrinus duomenis matyti, kad tikrovės neatitinka ir kai kurie internautų nurodyti skaičiai.

Klaidinanti žinutė

2023 m. Prancūzijos Nacionalinis teritorinės žvalgybos direktoratas šalyje suskaičiavo 2018 mečečių. Tuo tarpu 2023 m. Prancūzijos tarptautinės religijų laisvės apžvalgoje (čia) nurodoma, kad šalyje tuo metu gyveno apie 3 – 5 mln. musulmonų. Vadinasi, jei Prancūzijoje gyvena 3 mln. religingų musulmonų, tai reiškia, kad maždaug 1487 tikintiesiems tenka viena mečetė. Jei tikinčiųjų skaičius yra artimesnis 5 mln. tada vienos mečetės turėtų užtekti maždaug 2478 tikintiesiems.

Vokietijoje 2020 m. duomenimis, kuriuos surinko Vokietijos islamo konferencija, buvo nuo 2350 iki 2750 mečečių. Tyrimo autoriai pripažino, kad tikslus jų skaičius šalyje nėra nustatytas (čia). Tos pačios organizacijos vertinimu, 2023 m. šalyje iš viso buvo 5,5 mln. Islamo sekėjų (čia). Vadinasi, viena mečetė šalyje teko 2000 tikinčiųjų (jei naudotume didesnį mečečių skaičių – 2750).

Musulmonų tarybos Britanijoje duomenimis, 2020 m. Jungtinėje Karalystėje buvo maždaug 1200 mečečių. 2021 m. gyventojų surašymo duomenimis, šalyje gyvena kiek mažiau nei 4 mln. musulmonų (čia). Taigi, šioje šalyje viena mečetė turėtų aptarnauti maždaug 3333 tikinčiuosius.

Žvelgiant į Arabų šalių statistiką, galima rasti informaciją, kad 2020 m. duomenimis, šalyje gyveno 10 032 213 gyventojai, iš kurių 74,5 proc. oficialiai išpažino Islamą, vadinasi, musulmonų skaičius siekė maždaug 7,4 mln. Remiantis oficialiąja statistika, 2020 m. duomenimis šalyje stovėjo 9123 mečetės. Vadinasi, viena mečetė teko maždaug 811 tikinčiųjų (čia).

Kuveite 2022 m. duomenimis iš viso gyveno 3,1 mln. žmonių, iš kurių 76 proc. arba 2,3 mln. buvo musulmonai (čia). Vietos skaitmeninės medijos kanalo, licenzijuoto Kuveito informacijos ministerijos duomenimis, 2024 m. šalyje buvo 1828 mečečių (čia). Taigi, viena mečetė teko maždaug 1696 tikintiesiems.

Tuo tarpu Katare 2023 m. duomenimis iš viso gyveno 2,5 mln. gyventojų, iš kurių, 2020 m. duomenimis, 62,5 proc. arba apie 1,5 mln. buvo musulmonai (čia). 2018 m. duomenimis, šalyje stovėjo apie 2000 mečečių, taigi, vienos turėjo užtekti 1250 tikinčiųjų.

Šios tendencijos atskleidžia, kad išvardytose Arabų šalyse vienai mečetei teko kelis kartus mažesnis tikinčiųjų spaudimas, nei didžiuosiuose Europos miestuose. Taigi, tendencija yra būtent tokia, kokios būtų galima tikėtis.

Socialinių tinklų vartotojai taip pat pasidalino bendru Europoje esančių mečečių skaičiumi, tačiau neįvardijo, ar šis skaičius atspindti tik Europos Sąjungos šalis, ar visą Europą. Nemažą Europos dalį sudaro musulmoniškos šalys, tokios kaip Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Turkija, Kosovas, Azerbaidžanas ar Kazachstanas, todėl natūralu, kad šiose šalyse mečečių koncentracija yra didesnė, o tau išaugina ir bendros Europos skaičių.