Teiginiai

Marsaeigio „Perseverance“ ir sraigtasparnio „Ingenuity“ nuotraukos padarytos ne Marse, o Alžyro dykumoje.

Verdiktas

Melas. Abi nuotraukos naudoja identišką dykumos kraštovaizdį ir, nors sunku patvirtinti kokios šalies tai dykuma, viršutinėje nuotraukoje „iš Marso“ matyti akivaizdi fotomanipuliacija. Į dykumos kraštovaizdį įkopijuotos marsaeigio „Perseverance“ ir sraigtasparnio „Ingenuity“ nuotraukos iš „NASA“ iliustracijos.

Melo detektoriaus komentaras

Nuotraukų koliaže matyti du beveik identiški peizažai, vienas iš jų – tariamai iš Marso, o kitas – iš Alžyro. Nors „Melo detektoriui“ nepavyko tiksliai nustatyti, kokia dykuma nufotografuota koliaže, vieni šaltiniai teigia, kad tai – Tasilio Adžero kraštovaizdis (Alžyre) (čia), o kiti įvardija dykumą Irane (čia), bet akivaizdu, kad viršutinėje nuotraukoje užfiksuota visai ne Raudonoji planeta.

Bandoma įteigti, kad viršutinė „Marso“ nuotrauka tikra, nes ten matosi marsaeigis „Perseverance“ ir sraigtasparnis „Ingenuity“, tačiau marsaeigis ir sraigtasparnis nukopijuoti iš „NASA“ iliustracijos čia. Matyti, kad kopijuojant neatsižvelgta į proporcijas, nes nuotraukoje jie atrodo identiško dydžio, bet realybėje „Perseverance“ ir „Ingenuity“ dydžiai skiriasi. Vien tik marsaeigio ilgis siekia 9 pėdas (2.7 m.), o aukštis – 7 pėdas (2,1 m.) (čia). Tuo tarpu sraigtasparnio aukštis yra mažesnis nei 2 pėdos (0,6 m), o rotoriaus menčių ilgis yra apie 4 pėdas (1,2 m.) (čia).

Klaidinanti žinutė

Koliažo kūrėjai neatsižvelgė ir į tai, kad tokios nuotraukos Marse neįmanoma padaryti. Šiuo metu Marso paviršiuje dirba penki „NASA“ marsaeigiai. Kiekvienas iš jų buvo specialiai pastatytas tam tikroms planetos savybėms tirti. Vienintelis šiuo metu veikiantis marsaeigis, be „Perseverance“, yra „Curiosity“, kuris buvo dislokuotas 2012 m. Jis yra maždaug už 3700 km nuo „Perseverance“ nusileidimo vietos Džezero krateryje (čia).

Vienintelės nuotraukos, kuriose matomas ir „Ingenuity“, ir „Perseverance“ buvo padarytos naudojant ant naujausio NASA marsaeigio rankos pritvirtintą kamerą. Tokiu būdu marsaeigis „Perseverance“ sugebėjo padaryti asmenukę su netoliese esančiu sraigtasparniu „Ingenuity“ (čia).

2021 m. vasario 18 d. „Ingenuity“ nusileido Marse, pritvirtintas prie NASA marsaeigio „Perseverance“. Balandžio 19 d. sraigtasparnis pirmą kartą pakilo nuo Marso paviršiaus ir įrodė, kad Marse įmanomas skrydis su varikliu.