Teiginiai

Teigiama, kad I. Khelif yra vyras arba, kai kuriuose įrašuose, translytis.

Verdiktas

Melas. I. Khelif pareiškė, kad ji yra moteris, o gimimo liudijime jos lyties žymuo – moteris. Khelif atitiko Tarptautinio olimpinio komiteto nustatytus reikalavimus dalyvauti 2020 m. Tokijo ir 2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Melo detektoriaus komentaras

„Biologinis vyras Paryžiaus olimpinėse žaidynėse vos per 46 sekundes nugalėjo italę moterį boksininkę, stipriu smūgiu į galvą“, – teigiama panašiose socialinių tinklų žinutėse po I. Khelif kovos su Italijos atstove Angela Carini.

Internautai grindžia savo tiesą tuo, kad Tarptautinės bokso federacijos (IBA) organizuotame 2023 m. pasaulio čempionate I. Khelif neišlaikė lyties testo.

IBA prezidento Umaro Kremlevo teigimu, I. Khelif nustatytos XY chromosomos, todėl ji buvo pašalinta iš varžybų. Tačiau nežinoma, kokie testai buvo atlikti. Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) sukritikavo IBA už tai, kad organizacija pakeitė lyties taisykles vidury pasaulio čempionato (čia). Tačiau sportininkė savo ruožtu toliau rungėsi kitose, ne IBA organizuojamose, tarptautinėse varžybose.

Ilgą laiką skandaluose ir prieštaravimuose skendėjusi IBA prižiūrėjo olimpinį boksą, tačiau prieš Tokijo žaidynes iš jos buvo atimta teisės dalyvauti olimpinėse. 2023 m. IBA buvo oficialiai pašalinta iš olimpinių žaidynių dėl valdymo, finansinės tvarkos ir teisėjavimo nesąžiningumo (čia).

Klaidinanti žinutė

Kaltinimai dėl translytiškumo

Jei sportininkė iš tiesų turi XY chromosomas, tai yra sutrikimas, kuris vadinamas DSD (angl. differences in sex development – lyties vystymosi sutrikimai).

Priklausomai nuo asmens DSD pobūdžio, jų testosterono kiekis gali būti didesnis nei moterų be DSD. Dėl to gali pakisti jų kaulų tankis ir išsivystyti raumenų masė, kuri yra pageidautina tam tikruose fiziniuose užsiėmimuose. Dažnai tai susiję su neigiamomis pasekmėmis – nevaisingumu ir padidėjusia rizika susirgti sunkiomis ligomis (čia).

Sportininkai su DSD nėra tapatūs translyčiams sportininkams.

TOK sprendimas ir taisyklės

TOK teigimu, visi 2024 m. Paryžiaus olimpinių žaidynių bokso turnyre dalyvaujantys sportininkai laikosi varžybų tinkamumo ir dalyvavimo taisyklių, taip pat visų taikomų medicininių taisyklių (čia).

TOK patvirtino, kad I. Khelif gali dalyvauti moterų bokso varžybose Paryžiaus žaidynėse.

„Visi, dalyvaujantys moterų kategorijoje, laikosi varžybų tinkamumo taisyklių“, – teigia TOK atstovas spaudai Markas Adamsas.

Kaip ir ankstesnėse olimpinėse bokso varžybose, sportininkų lytis ir amžius nustatomi pagal jų pasus ir oficialius dokumentus. Be to, TOK gairėse teigiama, kad sportininkai neturėtų būti pašalinti iš varžybų dėl lyties vystymosi sutrikimų (čia).

Khelif tėvas pateikė oficialų 1999 m. dokumentą, kuriame matoma, kad I. Khelif gimė moterimi (čia). Pati sportininkė taip pat pripažino esanti moteris (čia).