Norėdami patekti į šią kliniką turėsite įveikti net dvi eiles!

Esama situacija ministerijai žinoma ne vienus metus, tik jų pasiūlyti sprendimai problemų nesprendžia, o kelia daugiau klausimų.

Pavyzdžiui, ministerija pasiūlė odontologams tapti ortodontais, nepaisant to, kad tai yra dvi skirtingos specialybės! Net jeigu užsimerktume prieš šį faktą, toks kontroversiškas ir trumparegiškas sprendimo būdas neužtikrina, jog pagerės prieinamumas pas gydytoją ortodontą. Tikėtina, jog ši priemonė tik dar labiau sustiprins privačiojo sektoriaus pozicijas, ir jokios garantijos, kad viešajame sektoriuje turėsime daugiau ortodontų paslaugų.

Pagaliau turi būti rasti sprendimai, kad apsaugotume pažeidžiamiausias mūsų visuomenės grupes ir užtikrintume sveikatos priežiūros paslaugas ir jų prieinamumą. Vaikai, pensininkai, asmenys, gaunantys mažesnes pajamas – visi, pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją, turi teisę į prieinamą sveikatos priežiūrą, kurią užtikrina Lietuvos valstybė.

Valstybė turi priimti sprendimą, kuris įpareigotų, kad visi odontologai ir ortodontai, norintys išlaikyti licenciją, mažiausiai 50 procentų laiko turėtų dirbti viešajame sektoriuje. Taip, šiandien reikia valstybės įsikišimo, norint pagerinti situaciją viešajame sektoriuje. Tuo pačiu reikia nepamiršti numatyti papildomo finansavimo valstybinėms sveikatos apsaugos įstaigoms didinant privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) įkainį už odontologines paslaugas. Nes dabartinė situacija yra ypač apgailėtina.

Pavyzdžiui, tokios odontologinės paslaugos, kaip elementarus dantų protezavimas senjorams, šiuo metu yra pamirštos ir šiandien skiriama suma yra gerokai per maža. Už tą sumą, geriausiu atveju, galima pagaminti vidutinės kokybės, spaudžiančius protezus, kurių dar ir laukti reikės pusmetį. O kur vaikų dantų priežiūra – breketai, skirti ne tik nuostabiai šypsenai formuoti, bet ir sąkandžiui koreguoti, – manau, kad visiems vaikams jie turėtų būti visiškai kompensuojami iš PSDF biudžeto.

Ką jau bepasakyti apie odontologo paslaugas į namus sunkiai sergantiems ir negalią turintiems asmenims. Visa ši situacija yra odontologijos sektoriaus privatizacijos pasekmė, juodoji dėmė, didžioji žaizda ar kad ir kaip pavadintum – tragedija.

Deja, bet taip, šiandien odontologijos sektorius Lietuvoje iš esmės yra privatus, tad nieko keisto, kad viešajame sektoriuje nebeliko dirbančių specialistų. Po kelerių metų taps sunku patekti ir pas tą patį vienintelį odontologą viešajame sektoriuje.