„Jogurtinis marinatas idealiai pritaikytas visiems šeimos nariams, nuo vaiko iki senjoro. Tuo tarpu „Radler“ skonis labiau orientuotas į jaunimą, kuris pamėgo greipfrutų sultimis pagardintą nealkoholinį alų“, – sako Raimondas Čironis, Vilniaus paukštyno maisto technologas.

Visai šeimai tinkamas švelnumas

Už didžiausio Lietuvoje paukštyno gaminių skonių gamą atsakingas ekspertas pasakoja, kad jogurtiniame marinate skonio švelnumas puikiai subalansuotas su vištiena. O ruošti ją paprasta, kad ir kur būtumėte.

„Taip marinuotą mėsą galima kepti bet kokiu virtuvės šeimininko pasirinktu būdu – ar kepsninėje, ar keptuvėje, ar orkaitėje, ar net garpuodyje. Tačiau kepsninė suteikia galimybę atsiskleisti išraiškingesniam skoniu. Valgyti gamtoje visada skaniau – skonį papildo ne tik dūmo aromatas ir kaitra, bet ir geros susibūrimams lauke būdingos emocijos“, – tikina R. Čironis.

Raimondas Čironis

Šio marinato idėją jis pasiskolino iš Artimųjų Rytų ir Viduržemio jūros regionų, kuriuose vištiena dažnai valgoma su jogurtiniu padažu.

„Jogurtas gali būti naudojamas ne tik padažui, bet ir marinatui. Ir kaimyninėse šalyse – Baltijos, Skandinavijos – jis neretai būtent tam naudojamas. Tautinio savitumo taip marinuotai mėsai suteikia pasirinktas žolelių mišinys. Neabejoju, kad mūsų jogurte marinuotoje vištienoje žolelių suteikiamas skonis yra idealiai pritaikytas Lietuvos gyventojų gomuriui“, – sako patyręs maisto technologas.

Taip marinuotai vištienai būdingas švelnus rūgštumas, o sūrumo jame tik tiek, kad atsiskleistų natūralus vištienos skonis, tačiau pats sūrumas nedominuotų. Be to, neriebus marinatas palengvina kepimo procesą – dėl jo mėsa kepa tolygiau, mažiau apskrunda.

Vasariški vištienos skoniai grilio mėgėjams: ir vertinantiems tradicijas, ir ieškantiems naujovių

Jauniems ir drąsiems – „Radler“ skonio vištiena

Nors Vilniaus paukštynas šiemet švęs jau šešiasdešimtąjį savo gimtadienį, bendrovė yra kaip niekada jauna ir drąsi, nebijanti eksperimentuoti.

„Radler“ skonio marinatas yra visiškai nauja, netgi, sakyčiau, unikali idėja. Didžiuojuosi tuo, ką pavyko pasiekti – atrinkti tokius ingredientus, kurie leistų sukurti mūsų išgautą ir daugeliui tikrai ne iš vištienos pažįstamą skonį, yra tikras menas. Grilinant ant iešmo ar grotelėse taip marinuota šlaunelių mėsa atrodo natūraliai, lengvai rausva, o visas skonis – lengvas rūgštumas ir greipfruto aromatas – jau yra mėsoje“, – pasakoja R. Čironis.

Vasariški vištienos skoniai grilio mėgėjams: ir vertinantiems tradicijas, ir ieškantiems naujovių

Tiesa, jei vištiena jogurtiniame marinate jau dabar yra nuolatinis Vilniaus paukštyno gaminys, kurį galima rasti prekybos centruose, tai „Radler“ marinatas yra labiau proginis ir jo įsigyti bus galima tikrai ne kiekvieną dieną.

„Tai yra eksperimentas, iš kurio tikimės labai daug“, – priduria R. Čironis.

Siūlo derinti su šviežiomis daržovėmis

Maisto technologas naujus vištienos gaminius ragina ragauti su šviežiomis daržovėmis. Mat ant grilio ruošiami vištienos patiekalai daugiausiai yra vasariški, todėl jie vienareikšmiškai geriausia dera su šviežiomis daržovėmis, lapinėmis salotomis. Taip mėsa ne tik atskleidžia visą savo skonį, bet ir patiekalas įgyja daugiau gaivumo.

Vasariški vištienos skoniai grilio mėgėjams: ir vertinantiems tradicijas, ir ieškantiems naujovių

„Kad ir kokią mėsą keptumėte ant grotelių, niekada neprašausite ją valgydami su šviežiomis daržovėmis. Pats keptą vištieną, jei ji be kaulo, labiausiai mėgstu valgyti įvyniotą į salotos lapą, tarsi į lavašą. Geriausiai tam tinka didesni sviestinių ar romaninių salotų lapai“, – rekomenduoja mėsos ruošimo ekspertas.