Deja, kad ir kaip norėtųsi, obuolys neapsaugos nuo karieso ir šepetėlio neatstos, sako burnos higienistė Milda Dabulskienė.

„Kaip ir kiti maisto produktai, taip ir obuolys yra pradedamas virškinti burnoje, o tada kaip apnašos nusėda ant dantų. Obuoliuose esantis cukrus ir natūralios rūgštys labiau dantis veikia neigiamai nei teigiamai“, – LNK sakė burnos higienistė.

Jei prieš miegą išsivalėte dantis, bet dar užsinorėjote obuolio, tai geresnė alternatyva nei sausainis ar saldainis, bet po obuolio dantis reikėtų išsivalyti vėl.

Tiesa, nereikėtų dantų valyti iškart po obuolio, reikia palaukti bent pusvalandį ar valandą, mat iškart po maisto dantų sluoksnis bus suminkštėjęs ir dantų šepetėlis jį subraižys. M. Dabulskienė primena, kad bet koks maisto produktas, patekęs į burną, iškart pakeičia burnos pH.

Dantų šepetėlis

O koks maistas dantis veikia teigiamai?

„Daržovės, jei jose nėra labai daug cukraus, dantis veikia teigiamai. Apskritai, viskas, kas organizmą veikia teigiamai, lygiai taip pat gerai veikia ir dantis. Tai, pavyzdžiui, morkos kramtymas, agurko, tokių kietų daržovių, turi teigiamą efektą.

Aišku, valyti dantis vis tiek reikia, nėra tokio produkto, kuris atstotų dantų šepetėlį“, – sakė M. Dabulskienė.

Burnos higienistės taip pat buvo paklausta, ką daryti, jei atsiduriame situacijoje, kai neturime dantų šepetėlio.

„Geriausia, kad jis visgi būtų, o jei atsidurčiau tokioje situacijoje, ieškočiau, kur įsigyti. Jei tokios galimybės nėra, bent jau pasistengčiau nevalgyti saldainių, sausainių ir visko, kas galėtų pasilikti burnoje kaip lipnios apnašos“, – sakė M. Dabulskienė.

LNK Žinių pokalbį žiūrėkite čia: