Kūną ir protą dažnai mėgstame atskirti, tačiau juos reikėtų sujungti, nes jie visada dirba kartu, tinklalaidėje „Sveiki gyvi“ sakė gydytojas psichiatras Jonas Fugalis. O neradus fizinės ligos dar nereiškia, kad žmogus sveikas.

Dėl psichosomatikos atsiranda net arterinė hipertenzija

Psichosomatika yra sutrikimų grupė, kai pasireiškia ir emocinis, ir fizinis komponentas.

„Siaurąja prasme psichosomatika yra ligų grupė, kurias jau pripažįstame kaip fizines ligas. Pavyzdžiui, padidėjusio spaudimo liga. Ši liga prasideda nuo psichologinio komponento, kai žmogus susiduria su gyvenimo pokyčiais, organizmo streso reakcija padeda prisitaikyti prie tų pokyčių, bet ne visą laiką pavyksta nurimti. Padidėjęs spaudimas išlieka ilgesnį laiką, kraujagyslės vis labiau pažeidžiamos, galiausiai spaudimas pradeda kenkti organams“, – tinklalaidėje aiškino J. Fugalis.

Taigi, nors galvojama, kad padidėjęs kraujo spaudimas neturi nieko bendro su psichosomatika, tai netiesa.

Visgi dažniausiai psichosomatiniais sutrikimais laikomi tie, kurie neturi tikslių diagnozuotų priežasčių, bet simptomai yra.

Vienas iš psichosomatinių simptomų gali būti pilvo skausmas vaikams. Toks skausmas nebūtinai gali būti sukeltas fizinės ligos – skausmo priežastis gali būti ir emocinė. Pavyzdžiui, darželyje arba mokykloje vyksta kas nors, kas sukelia stresą, o vaikas negali suvaldyti tokio emocinio krūvio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)