Gyvybiškai svarbi vitamino D reikšmė
Pasak laboratorinius tyrimus atliekančios tiekėjos „Synlab“ ekspertės Dalios Kuosienės, vitamino D trūkumas yra plačiai paplitęs reiškinys, rašoma pranešime spaudai. „Teigiama, kad žiemą šio vitamino nepakanka daugiau kaip 80 proc. mūsų planetos gyventojų. Mūsų laboratorijų atlikti tyrimai parodė, jog net 89 proc. vitamino D tyrimo rezultatų, atliktų 2018 metais, nesiekė rekomenduojamos 75 nmol/l normos. O 67 proc. žmonių nustatyta vitamino D stoka, kuomet rodiklis buvo mažesnis nei 50 nmol/l“.
Stokojant šio vitamino, kaip teigia ekspertė, gali pasireikšti širdies ir kraujagyslių, arterinės hipertenzijos, cukrinio diabeto bei inkstų ligos. „Vitaminas D padeda palaikyti kalcio ir fosforo koncentraciją organizme, jis ypač reikalingas kūdikiams ir mažiems vaikams, nes dalyvauja kaulų ir dantų formavimosi procese. Taip pat yra nustatyta, kad šio vitamino trūkumas turi įtakos nervingumo, depresijos bei nuovargio požymių atsiradimui“, – perspėja D. Kuosienė.
Specialistų teigimu, žmogaus organizmui taip būtino vitamino D reikia pasisemti tiek iš saulės, tiek iš atitinkamų maisto produktų, o pastebėjus įtartinus silpnumo, nuovargio požymius, padidėjusius infekcinių ligų sergamumui, rekomenduojama atlikti vitamino D tyrimą.
Kuo daugiau saulės, tuo geriau?
Specialistai sako, jog bene daugiausiai vitamino D žmogaus organizmui suteikia saulė. Šiai minčiai antrina ir D. Kuosienė: „Geriausias vitamino D šaltinis – vidurdienio saulė vasaros mėnesiais, kurios dėka žmogaus oda gamina šį vitaminą pati. Tiesa, Lietuva yra tokioje geografinėje zonoje, kurioje saulėtų dienų palyginti turime nedaug, o ir saulėje, dėl žalingų ultravioletinių spindulių poveikio, stengiamės būti tik prisidengę ar pasitepę apsauginiais kremais“.
Čia pat ekspertė pasakoja, jog vitamino D kiekis kraujyje išlieka apie 3–4 savaites, todėl iš vasaros saulės gautos šio vitamino atsargos pradeda sekti jau antroje spalio pusėje. „ Vis dėlto, gryname ore būti reikia kuo įmanoma daugiau. Buvimas saulėje vitamino D intoksikacijos nesukelia, tai gali įvykti tik vartojant per daug vitamino D papildų“, – teigia D. Kuosienė.
Vitamino D pėdsakai maiste – ar užtenka?
Kai kurie maisto produktai taip pat pasižymi vitamino D koncentracija. Tiesa, racionas nėra toks platus ir visiems įtinkantis. „Vitaminas D maiste randamas labai nedaugelyje produktų: pavyzdžiui, riebiose žuvyse, tokiose kaip lašiša, skumbrė, tunas, sardinės. Taip pat, kai kurių žuvų taukuose, kiaušinio trynyje, kai kuriuose pieno produktuose“, – pasakoja D. Kuosienė.
Vartojant vitaminu D praturtintus produktus, pasak specialistės, vis tiek negalima pilnai užpildyti reikiamo vitamino D kiekio, be to, minėti produktai dažnai net nėra mėgstami ar prieinami didžiajai daliai žmonių.