Tiesa, dabar peikiamas ir anksčiau liaupsintas agavų sirupas – jį nuvertino dėl didelio fruktozės kiekio, rašo yahoo.com. Na o fruktozė didina cholesterolio lygį, kelia kraujospūdį, didina antrojo tipo cukrinio diabeto riziką.
Na bet yra pakankamai daug cukraus alternatyvų tiems, kas mėgsta kepti, kas nori pasisaldinti rytinę kavą.
Šaltinis: sula iš klevų, kuri užvirinama, o paskui filtruojama.
Už: 70 proc. klevų sirupo sudaro sacharozė, fruktozės mažai, sirupe yra antioksidantų.
Prieš: vis tik yra fruktozės.
Šaltinis: mėlynųjų agavų sultys, kurios užvirinamos.
Už: labai saldus, tad jo reikia mažiau nei cukraus.
Prieš: labai daug fruktozės – nuo 75 iki 90 proc., t. y. daugiau nei peikiamame kukurūzų sirupe, taigi stipriai padidina cukraus lygį kraujyje.
Šaltinis: cukranendrių perdirbimo produktas.
Už: joje daug maistingų medžiagų – geležies, vario, magnio, cinko, kalcio ir kalio. Paskutinio spaudimo melasoje ypač daug mineralų, ji rekomenduojama kaip veganiškas geležies šaltinis.
Prieš: gana daug fruktozės.
Bičių surinktas gėlių nektaras, natūraliai susicukravęs, laikomas koriuose.
Už: tikrame meduje gausu maistingų medžiagų.
Prieš: beveik pusę sudaro fruktozė.
Šaltinis: šiltų kraštų augalo stevijos lapeliai.
Už: Natūralus saldiklis, jame nėra angliavandenių, kalorijų, jis nedidina cukraus lygio kraujyje, mažas glikemijos indeksas. Parduodami džiovinti lapeliai arba jų milteliai.
Prieš: vis tik, kaip ir dirbtiniai saldikliai, skatina norėti daugiau. Karstelėjusios skonio.