Taip pat vaistininkas įspėjo, kad kai kurių maisto papildų, tarp jų – pačių populiariausių, nereikėtų vartoti, prieš tai neatlikus kraujo tyrimų ir neišsiaiškinus, ar jų išties reikia jūsų organizmui. Šių papildų lengva perdozuoti, o pasekmės gali būti liūdnos.

Dažniausiai perdozuojami populiariausi papildai

J. Malikėnas pastebėjo, kad dažniausiai perdozuojami vitaminas D, geležies papildai, mikroelementai – selenas, cinkas, nes juos žmonės linkę pirkti ir vartoti be jokių papildomų tyrimų.

Vitaminas D

Nustatyta, kokios normos ir kokių medžiagų kiekvienas žmogus turėtų gauti per parą. Tačiau, kaip sakė laidos svečias, paprastai ant papildų pakuočių būna nurodytos didesnės normos, nei rekomenduojama paros dozė.

„Pvz., vitamino C norma yra 80 miligramų parai – tai atitinka 100 proc. normos. Bet dažniausiai, ką mes pastebim, būna 500–1000 miligramų, kas yra jau 600 ir daugiau procentų rekomenduojamos paros normos.

Bet tai nėra blogai, nes tam tikri vitaminai yra tirpūs riebaluose, tam tikri – tirpus vandenyje, vienų reikia didesnio kiekio, jie lengviau pasišalina iš organizmo, kiti kaupiasi. Taigi, vis tiek reiktų atsižvelgti, kokios formos tai yra papildas“, – patarė J. Malikėnas.

Vaistininkas kaip pavyzdį pateikė B grupės vitaminus: „Jie pasišalina iš organizmo lengviau, todėl jų dozės – 1000 mikrogramų ir didesnės. Bet tokios dozės per didelės įtakos vartotojui nepadarys“.

Kuriuos papildus gerti kartu, o kuriuos būtinai atskirai?

Kai kuriuos papildus rekomenduojama vartoti kartu, nes jie padeda vienas kitam geriau įsisavinti.

Vaistininkas vardijo, kad naudinga vitaminą D vartoti su kalciu, magnį su vitaminu B6, geležį su vitaminu C.

Naudinga vitaminą D vartoti su kalciu, magnį su vitaminu B6, geležį su vitaminu C.

O kai kurių papildų – priešingai geriau nevartoti drauge.

„Geriau negerti vario su cinku. Tarp jų reikėtų padaryti didesnę pertraukėlę, nes cinkas trukdo vario įsisavinimui. Tarp šių papildų gėrimo turėtų būti kokių 2–3 val. pertrauka“, – patarė J. Malikėnas.

Taip pat vienas su kitu nedraugauja magnis ir geležis, magnis ir cinkas. Tarp jų vartojimo vaistininkas irgi rekomendavo daryti pertraukėles.

Kuriuos papildus geriau gerti ryte, o kuriuos – vakare?

Farmacininkas siūlė sprendžiant, kada gerti kurį papildą, atkreipti dėmesį į tai, kaip jis įsisavinimas – ar tai tirpus riebaluose vitaminas arba mikroelementas, ar tirpus vandenyje.

Farmacininkas Jokūbas Malikėnas

„Jeigu papildas yra tirpus riebaluose, tai geriausia jį vartoti su šiek tiek riebesniu maistu pirmoje dienos pusėje.

Yra tam tikrų papildų, kuriuos geriau gerti tik vakarais, pavyzdžiui, tokie yra magnio papildai. Tai šiek tiek padės ir miegui“, – sakė J. Malikėnas.

Trys papildai, kurie naudingi visiems

Paklaustas, kuriuos papildus naudinga gerti kiekvienam, vaistininkas visų pirma paminėjo omega-3 riebalų rūgštis.

„Jas tikrai kiekvienam reikėtų vartoti ir jų vartojimas galėtų būti ilgesnio laiko, nes mes su maistu tikrai negauname tiek omega-3 riebalų rūgščių, kiek reikia gauti“, – patikino J. Malikėnas.

Naudinga, pasak vaistininko, visiems pagerti ir magnio. Nors šio mikroelemento perdozuoti ir įmanoma, bet tikimybė mažesnė, kad taip įvyks.

Visiems naudingas ir jau minėtas vitaminas D.

„Šiaip vitaminas D yra tikrai reikalingas visiems, bet kaip ir pradžioje aptarėme, tikrai reikėtų pasidaryt tyrimą, prieš jį vartojant“, – siūlė J. Malikėnas.

Vitaminų kompleksai – ne geriausias pasirinkimas

Kartais papildų įsisavinimas priklauso ne tik nuo to, kaip jį vartojate, bet ir nuo kitų priežasčių.

„Žmonėms įsisavinti papildus gali trukdyti gretutinės ligos, skrandžio, rijimo problemos, netoleruojama vienokia ar kitokia medžiaga.

Didelę įtaką papildo pasisavinimui turi ir jo forma: tabletės, kapsulės tirpsta lėčiau, skystas papildas – greičiau, nes apeina tam tikrą virškinimo barjerą. Liposominės formos irgi geriau pasisavina. Patekusios į virškinamąjį traktą, liposominės formos specifiškai nukeliauja ten, kur reikia – jų neveikia skrandžio rūgštys“, – paminėjo J. Malikėnas.

Vitaminai

Jis siūlė pabandyti pakaitalioti to paties papildo skirtingas formas ir žiūrėti, kuri jums labiausiai tiks.

Bet vaistininkas nerekomendavo pirkti vitaminų ir mikroelementų kompleksų, geriau siūlė papildus vartoti atskiromis dalimis.

„Kur yra daug visko sudėta, ten greičiausiai yra maži visko kiekiai. Plius, kuo daugiau medžiagų, paprastai net nežiūrima, kaip vienos gali kirstis su kitomis“, – pastebėjo vaistininkas.

Papildai sportui, grožiui ir jaunystei

Sportuojantiems vaistininkas rekomendavo gerti elektrolitų tirpalus, nes sportuojant išprakaituojama daug skysčių.

Intensyviai sportuojantiems J. Malikėnas siūlė pavartoti ir urolitiną A, kuris esą labai padeda ištvermei, raumenų atsistatymui. Šio papildo veiksmingumas, kaip sakė laidos svečias, mokslininkų neblogai išnagrinėtas.

Naudingas sportuojantiems ir TMG maisto papildas, kuris irgi padeda raumeninei masei, atsistatymui, ištvermei.

Paklaustas apie papildus grožiui, J. Malikėnas paminėjo biotiną, kolageną su vitaminu C, hialurono rūgštimi. Jis patikino, kad šie papildai iš tikrųjų veikia. Jie turi įtakos plaukams, odos elastingumui, nagams.

O kalbėdamas apie ilgaamžiškumą, J. Malikėnas paminėjo tokius papildus, kaip resveratrolis, kvercetinas, berberinas.

Papildai geresniam miegui

Paklaustas apie papildus, gerinančius miegą, vaistininkas paminėjo magnį, bet pridūrė, kad labai svarbu atsižvelgti į šio papildo formą.

„Labai gerai miegui yra magnio treonato forma, magnio glicinatas su B6“, – sakė J. Malikėnas.

Anot jo, miegą gerina ir ašvagandos, melatonino maisto papildai. Taip pat yra GABA maisto papildas miegui, 5-HTP papildas, kuris taip pat pagerina miego ciklus.

„Natūralūs papildai, tokie, kaip melisa, valerijonai, irgi padeda miegui. Tik miego papildų nerekomenduojama gerti 3 mėnesius. Reikia pagal pojūtį juos gerti 12–15 savaičių“, – patarė J. Malikėnas, siūlęs renkantis maisto papildus būtinai pasitarti ir su gydytoju arba vaistininku, kaip juos gerti, kad sau nepakenktum.

Svarbi papildų higiena

Vartojant papildus labai svarbu laikytis, kaip farmacininkai mėgsta sakyti, papildų higienos. Tai yra, papildų vartojimas turėtų būti nuoseklus.

Farmacininkas Jokūbas Malikėnas, Fausta Marija Leščiauskaitė

Vaistininkas siūlė papildus susidėti į vaistų dėžutę pagal tai, kada kurį reikia gerti – taip niekada neužmiršite jų pavartoti.

„Vienus papildus galima gerti 3 mėnesius, kitus – iki pusės metų. Aišku, labai svarbu atkreipti dėmesį į mikroelementus. Mes negalime tikėtis, kad pradėjus gerti geležį, tarkime, per 3 mėnesius susitvarkys jos trūkumo problema. Tai labai individualu. Kai kam ir per per 2–4 savaites pasikeisti kraujo nuokrypiai. Bet norint užtikrinti tinkamą vartojimą, reikėtų pertrauką daryti po 3–4 mėnesių ir tada pasidaryti vėl kraujo tyrimus.

Kalbant apie tam apie kitokius papildus, pavyzdžiui, resveratrolį, kvercetiną, jų normų tyrimuose tikrai nepamatysime, bet juos galima pagert profilaktiškai virš 3 mėnesių, net iki pusės metų“, – patarė J. Malikėnas.

Anot jo, papildų gėrimo kursu galima laikyti laiką, kai jie vartojami maždaug 3–4 mėnesius.

Ko ieškoti ant papildų dėžutės?

J. Malikėnas atkreipė dėmesį į tai, kad vieni papildai turi gamybos sertifikatus, kiti – neturi. Todėl perkant maisto papildus svarbu apžiūrėti jų dėžutes, perskaityti jų sudėtį, ar nėra kokių alergenų arba šiaip pridėtinių medžiagų, konservantų.

Naudinga pasidomėti ir moksliniais tyrimais, ar tas papildas yra geras ar ne toks jau ir tinkamas žmogui, ar daug atlikta mokslinių tyrimų, pagrindžiančių jo naudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)