Atkreipia dėmesį į pinigų kainą

Ekonomistas Algirdas Bartkus sako, kad būsto kainų mažėjimas priklauso ne nuo vieno veiksnio.

„Pirmas dalykas, tai antkainiai, kuriuos taiko statybos kompanijos. Ten pas juos ganėtinai stipriai konkuruojama kaina, jie nėra tokie „kosminiai“, (bet) nėra ir taip, kad jų neitų sumažinti. Kitas dalykas – pinigų kaina“, – „Delfi“ laidoje „Verslo tema“ kalbėjo Vilniaus universiteto docentas A. Bartkus.

Pasak jo, jeigu pinigai yra brangūs, tai galėtų paskatinti nekilnojamojo turto (NT) rinkos plėtotojus žengti žingsnį pirkėjo link. Tačiau Europos Centrinis Bankas jau pradėjo mažinti bazines palūkanų normas, o tai reiškia – ir skolinimosi kainą. Vadinasi, NT kainos veikiausiai nekris.

„Jos nesmuks, greičiausiai išliks panašaus lygio. Kas susiję su nekilnojamojo turto kainomis, visada geriausia prognozė į priekį: pasižiūrėti, kokios yra kainos dabar, plius „primesti“ tą pinigų politiką, kiek yra pigūs pinigai.

Jeigu pinigai pigūs, vyraus dabartinis trendas: jeigu palaipsniui brango (NT – red.), tai ir toliau brangs, jeigu turėjome štilį, tai ir toliau pas mus išliks štilis“, – aiškina ekonomistas.