O jei produktas negali pasigirti ypatinga kokybe, tuomet visuomet galima jį pavadinti „kaimišku“, „močiutės“ ar dar kaip nors, kad tik pirkėjui atrodytų, jog jis perka natūralų, sveiką produktą. Gamintojai, be abejo, yra laisvi rinktis pavadinimą, tačiau kartais pavadinimo ir turinio neatitikimas bado akis, o kartais - tiesiog sukelia juoką.
Bet šiandien nenagrinėsime dešros „Be konservantų“, kurioje ir be jų pakanka maisto chemijos, ar kitokių primityvių rinkodaros triukų. Rinkodaros specialistai elgiasi kur kas rafinuočiau, kai pasitelkia esą nepriklausomus specialistus formuoti visuomenės nuomonei dėl esą nepagristų abejonių maisto chemijos saugumu.
Ar „natūrali chemija“ - geriau?
Ko gero, net neverta aiškinti, kad, jei kalbame apie chemiškai švarias medžiagas, nėra jokio skirtumo, kaip jos išgautos. Kas kita - dangstymasis natūralumu, kai vertinami neproporcingai skirtingi produkte esančios medžiagos kiekiai.
Pakankamai lengva tai suprasti panagrinėjus etilo alkoholio poveikį. Manau, dauguma žinome, kad nedideli etilo alkoholio kiekiai yra ne tik tokiuose kasdieniuose produktuose kaip kefyras, gira ir pan., bet ir mūsų pačių organizme.
Tad apsiginklavę logika, pagal kurią viskas, kas natūralu, yra nepavojinga, savo vaikui vietoje kefyro įpilkime į stiklinę trauktinės. O užkandai labai tiktų abrikosų kauliukai – kuo daugiau, tuo geriau. Juk tai - natūralių cianidų šaltinis. Galiausiai paprasčiausioji valgomoji druska jus puikiausiai gali pražudyti.
Taigi, atitinkamai, jei uogose benzoinės rūgšties yra 0,05-0,068 proc., tai dirbtinai naudojant šia cheminę medžiagą (E-210, naudojamos kaip konservantas ) jau turime 0,2-0,25 proc. t.y. kelis kartus didesnį leistiną kiekį. Be abejo, yra uogų ir su dar didesne natūraliai esančia šios rūgšties koncentracija, tačiau ar mes kiekvieną dieną valgome bruknes? Tikrai ne. Užtat produktus su konservantais - kasdien.
O kas išeitų sumaišius...
Panašius skaičiavimus galime atlikti ir su kitais „natūraliais“ cheminiais priedais ir aptiksime, kad skirtumas tarp to, kas natūralu, ir dirbtinai pridedama yra nuo kelių iki keliolikos kartų. Tiesa, į pramoniniu būdu gaminamus produktus dedami stulbinančiai dideli kiekiai ne tik cheminių priedų.
Paprasčiausiais cukrus, kurio perteklius tikrai sveikatos neprideda, taip pat yra maisto pramonėje naudojamas įspūdingais kiekiais. Retas iš mūsų geriame (bent jau man dar neteko tokių žmonių sutikti) arbatą su 5-8 cukraus šaukšteliais, o tai juk yra įprastas cukraus kiekis gaiviuosiuose gėrimuose.
Dar viena tema, kurios maisto pramonės atstovai nemėgsta, tai skirtingų cheminių medžiagų sąveikos maiste. Kompleksiškai maisto priedų sąveikas nagrinėjantis Ulsterio universiteto profesorius, toksikologijos ir biovizualizacijos specialistas Vyvyanas Howardas 2005 m. atliko kai kuriuose gėrimuose ir bulvių traškučiuose esančių maisto priedų kompleksinį tyrimą, ir pastebėjo, kad kartu esantys priedai stiprino vienas kito veikimą ir, esant kai kurioms sąveikoms, pirminis maisto priedo efektas sustiprėdavo iki 7 kartų.
Taigi dirbtinai sumaišę gamtoje natūraliai niekuomet nesąveikaujančias medžiagas, galime gauti pakankamai pavojingus junginius. Apie tai plačiau kalbėti pradėta vos prieš kelerius metus.
Maisto produktus rinkimės kritiškai
Jau mano minėtas V.Howard'as duodamas interviu „The Independent” laikraščiui pareiškė: „Niekas nežino, ką šis cheminių elementų kokteilis gali padaryti ankstyvose (žmogaus- red. past.) vystymosi stadijose. Šis kokteilis pernelyg sudėtingas”.
Manau, į šio, vieno žymiausių Didžiosios Britanijos toksikologijos specialistų žodžius vertėtų įsiklausyti.
Visuomet po panašių straipsnių kaip šis, iškyla klausimas, tai vis tik koks maistas yra saugiausiais. Tikrai nenoriu sukelti nepagristų baimių ir nedrįsčiau skirstyti maisto a priori į gerą ir į blogą, tik noriu paraginti kuo kritiškiau žiūrėti į tuos, kurie teigia, kad jų gaminiai, kurių etiketės mirga nuo panaudotų cheminių junginių pavadinimų, yra visiškai saugūs.
Na, o kai jūs dar ir prisiminsite mano kelis kartus paminėtą kefyro ir degtinės palyginimą, tuomet, aptikę eilinį mokslinį, o greičiausiai visai ne mokslinį straipsnį apie vieno ar kito cheminio priedo natūralumą, galėsite esant progai patikrinti, ar Jums nesiūlo vertinti „dėgtinės“ žalos remiantis „kefyro“ poveikiu.