Skaitykite 5braskės.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!
Stenkitės kuo dažniau burną skalauti vandeniu – tegul joje nesikaupia maisto atliekos. Vyną, sultis ir kitus spalvotus gėrimus gerkite per šiaudelį. Valykite dantis 2–3 kartus per dieną (jų netrinkite, o lengvai sukamaisiais judesiais nuvalykite kiekvieną dantį). Nepamirškite tarpdančių siūlo! Periodiškai lankykitės pas odontologą, atlikite burnos higieną.
Štai TOP 5 produktų, kurie naudingi dantims ir padeda ilgiau jiems išlikti baltais bei spindinčiais. Ragaukite, skanaukite ir džiaukitės nuostabia šypsena!
1. ARBATA
Aišku, mes nekalbame apie juodąją arbatą. Kaip ir kava ar raudonas vynas, ji tamsina mūsų dantis. Ilinojaus (JAV) universiteto mokslininkų duomenimis, arbatoje nėra itin daug dantis stiprinančio fluoro, tačiau ji neleidžia daugintis bakterijoms, kurios yra ėduonies ir blogo burnos kvapo priežastis (joje yra mineralo fluorido).
Nauji tyrimai parodė, kad sūris palaiko burnos švarą taip pat gerai, kaip dantų valymas du kartus per dieną. Jis – šarminis produktas, kuris neutralizuoja burnoje rūgštis ir dantis aprūpina kalciu. Ypač jo patartina pagraužti prieš miegą, nes tada sumažėja seilių ir dantys būna labiausiai pažeidžiami.
3. GRŪDAI
Sakoma, kad žmonės, per dieną suvalgantys tris porcijas neskaldytų grūdų produktų, dantenų uždegimu serga net 23 proc. rečiau nei tie, kurie įveikia vidutiniškai vos trečdalį reikiamo kiekio.
4. JOGURTAS
Japonijoje atliktų tyrimų duomenimis, natūraliame jogurte esančios bakterijos net 80 proc. sumažina vandenilio sulfido – medžiagos, kuri yra pagrindinė blogo burnos kvapo priežastis. Aišku, tai nėra jogurtas, kurį pagardina įvairūs priedai. Rinkitės natūralų ir jį paskaninkite įvairiomis uogomis bei vaisiais.
5. UOGOS
Jei labai norite kažko saldaus, nebėkite į parduotuvė pirkti bandelių ir saldumynų. Paskanaukite braškių (puikiai tiks ir šaldytos) – jose esantis ksilitolis neutralizuoja galimą cukraus žalą. Tiks ir kitos uogos: serbentai, vyšnios, braškės ir t.t.