Svarbios detalės: prieskonių rupumas ir aliejaus rūšis
Kaip pranešime žiniasklaidai teigia Raimondas Čironis, Vilniaus paukštyno naujų produktų kūrimo technologas, norint mėgautis puikiais vištienos patiekalais, tereikia geros kokybės, kuo šviežesnės mėsos ir tinkamai suderintų skonių marinato.
Kaip jis pasakoja, mėsą marinuoti galima dviem pagrindiniais būdais. Sausai – tiesiog įtrinant į ją prieskonius bei žoleles, arba šlapiai – pasitelkiant aliejų, mineralinį vandenį, sultis, jogurtą. Anot jo, kiekvienas iš jų turi savo privalumų ir minusų.
„Svarbu žinoti, kad kai kurių šlapių marinatų, ypač ruoštų pieno produktų pagrindu, likučiai ant mėsos, jei ji bus kepama ne orkaitėje, o kepsninėje – gali imti svilti. Todėl prieš kepant taip paruoštą vištieną patarčiau mėsą nusausinti ir ruošti ne virš atviros liepsnos, o netiesioginėje kaitroje naudojant papildomą kepimo plokštę, deflektorių arba suvertą ant iešmelių“, – pasakojo R. Čironis.
Sausai marinuota mėsa, jei ji bus įtrinta per daug stambiais prieskoniais, kepsninėje taip pat gali pradėti degti.
Kalbėdamas apie aliejus, R. Čironis pataria juos išbandyti ne tik kaip marinato bazę, bet ir kaip pagrindinę skonio natą patiekalui suteikiantį ingredientą.
„Ryškaus skonio aliejai, naudojami marinate ar net pašlakstomi kepimo pabaigoje, vištienai gali suteikti išskirtinį skonį. Eksperimentuoti tinka su geru alyvuogių aliejumi – jis suteiks pikantiškumo, taip pat ir su avokadų, įvairių riešutų ar sezamo aliejais. Žinoma, jei nenorite jausti aliejaus skonio, tuomet ruošiant marinatą geriausia rinktis neutralų, pavyzdžiui, rapsų“, – pataria R. Čironis.
Netikėti marinatų ingredientai: nuo juodojo česnako iki uogų
„Pasitelkiant skirtingus marinatus, kiekvieną kartą galima mėgautis vis kitokiu vištienos patiekalu. Tam tinka begalė skirtingų prieskonių: nuo švelnių žolelių iki aštrių pipirų ar net rūgščių uogų“, – sako maisto technologas ir pasidalijo 3 marinatų deriniais vištienai.
Vištienos marinatas su uogomis
Vištieną sausai įtrinkite druska, pipirais ir jei norite – mėgstamais prieskoniais. Tuomet mėsą aptepkite uogų ar vaisių tyre – rinktis galima iš agrastų, rabarbarų, bruknių, obuolių, apelsinų ar svarainių. Beje, tam tinka ir nuo žiemos užsilikusios praėjusio derliaus uogienės.
Vištienos marinatas su juoduoju česnaku
Vištienos marinatas su žolelėmis
Šis, mūsų dar vadinamas sakartvelišku, marinatas yra kupinas skonio, tačiau taip pat ir labai švelnus. Į pasirinktą aliejų lygiomis dalimis įmaišykite visą puokštę susmulkintų žolelių ir prieskonių: svogūnus, česnakus, krapus, mairūnus, mėtas ir saldžiąją papriką. Pagardinkite druska bei pipirais. Mišiniu ištepkite vištieną ir vėsioje vietoje marinuokite iki kelių valandų, o tuomet kepkite ir mėgaukitės.