Vis dėlto, dujų kaupimąsi pilve skatinantys maisto produktai yra jei sveiki širdžiai, turi ląstelienos ir lėtai įsisavinamų angliavandenių.

Taigi kokie produktai skatina dujų kaupimąsi, kurie sukelia nemalonų kvapą ir kada vertėtų pasitarti su gydytoju:

1. Kiauliena, jautiena, riebus maistas

Riebus maistas lėtina virškinimą, todėl ilgiau išbūna žarnyne, fermentuojasi ir pradeda smirdėti. Riebi mėsa dvigubai klastinga, nes joje yra amino rūgšties metionino, kuri turi sieros. Žarnyno bakterijos suskaido sierą į vandenilio sulfidą (supuvusių kiaušinių kvapas) ir „pagerina“ dujų, kurios susidaro nuo kitų kartu valgomų produktų, kvapą.

2. Pupelės

Pupelėse ir lęšiuose yra daug ląstelienos ir rafinozės – sunkokai virškinamo trisacharido. Žarnyne trisacharidai skaidomi į vandenilį, metano dujas ir į sierą.

3. Kiaušiniai

Priešingai paplitusiai nuomonei, nuo kiaušinių nepučia pilvo. Tačiau juose yra sieros turinčio metionino. Jeigu nenorite skleisti nemalonaus kvapo, nevalgykite su kiaušiniais dujų kaupimąsi skatinančio maisto – pupelių ar riebios mėsos. Jeigu nuo kiaušinių jums pučia pilvą, galbūt jų netoleruojate arba esate jiems alergiški.

Pilvo pūtimas

4. Svogūnai

Svogūnuose, artišokuose, česnakuose ir svogūnų laiškuose yra fruktano – angliavandenių, kurie skatina dujų kaupimąsi ir pilvo pūtimą.

5. Pieno produktai

Karvių ir ožkų piene yra laktozės – disacharido, kuris gali sukelti dujų kaupimąsi. Be to, 65 proc. suaugusiųjų netoleruoja laktozės, todėl nuo pieno produktų jiems pučia pilvą.

6. Kviečių ir viso grūdo miltų produktai

Grūdinėse kultūrose, pvz., avižose, kviečiuose, yra fruktanų ir ląstelienos, todėl nuo duonos, makaronų ir pan. gali pūsti pilvą. Be to, kviečiuose, miežiuose ir rugiuose yra glitimo. Jeigu netoleruojate glitimo, pavalgius minėtų grūdinių kultūrų miltų gaminių jums pūs pilvą.

7. Brokoliai, žiediniai kopūstai ir kopūstai

Kopūstuose, brokoliuose, žiediniuose kopūstuose, Briuselio kopūstuose, lapiniuose kopūstuose ir kitose žaliose lapinėse daržovėse yra daug ląstelienos. Žarnyno bakterijoms patinka ląsteliena, jos ją naudoja energijai gaminti, todėl kaupiasi dujos. Daugelis kopūstinių daržovių turi ir sieros, patys žinote, koks jos kvapas.

8. Vaisiai

Daugelyje vaisių, kaip antai, obuoliuose, manguose, kriaušėse, yra daug fruktozės. Pvz., obuoliai ir kriaušės turi dar daug ląstelienos. Daliai žmonių fruktozę sunkiai virškina, todėl paskui kaupiasi dujos. Vis dėlto fruktozės netoleravimas gerokai retesnis, nei laktozės netoleravimas.

Oro gadinimas

Ar įmanoma to išvengti?

Nuo vaisių, daržovių, ankštinių gali kauptis dujos, tačiau labai svarbu per dieną suvalgyti kelias jų porcijas. Jeigu nevalgote ląstelienos turinčių produktų, kuo greičiau įtraukite jų į savo racioną – tai labai svarbu sveikatai.

Pakankamas skysčių kiekis organizme saugo nuo vidurių užkietėjimo, kuris skatina dujų kaupimąsi. Žarnyne esančios fekalijos fermentuojasi, todėl susidaro daugiau dujų, o jos yra labai nemalonaus kvapo. Gerkite vandens prieš kiekvieną valgį, nepamirškite gurkšnoti vandens ir visą dieną. Dujų kaupimąsi pilve mažina pipirmėčių arbata.

Gazuotuose gėrimuose yra angliarūgštės, tad jei daug jų geriate, veikiausiai dažniau raugėjate ir gadinate orą. Tas pats pasakytina apie kramtomosios gumos kramtymą – jei į organizmą patenka oro, jis turi pasišalinti.

Ar verta nerimauti?

Dažniausiai dujos pilve – ne priežastis nerimauti, tam nereikia mediko konsultacijos, gydymo. Kartais dujų kaupimasis gali būti ligos požymis, jei turite nuogąstavimų, pasitarkite su gydytoju. Kartais nemalonus dujų kvapas būna šalutinis vaistų poveikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)