– Aneta, ką daryti, kad vaikai valgytų daržoves?
– Kiekvieno patiekalo trečiąją dalį turi sudaryti daržovės, tad mes visada siūlome šviežias, virtas, raugintas daržoves. Ne visas daržoves vaikai noriai ragauja ir valgo. Jeigu gaminame salotas, tai stengiamės burokėlius pjaustyti kubeliais, nes tokios formos daržovės vaikams atrodo įspūdingiau, tada vaikai jas noriai ragauja. Kalbant apie šviežias daržoves, vaikams geriau patiekti pavienius pomidorus, agurkus, negaminti salotų, nes jeigu vaikas nevalgo bent vienos salotų sudedamosios dalies, tada jis nevalgo visų salotų.
– Kitas produktas, kurį taip pat vaikai retai valgo, yra žuvis. Kokios paslaptys patiekiant žuvį vaikams?
– Mes orientuojamės į subalansuotą mitybą, tad lėkštėje turi būti gabaliukas žuvies, garnyro ir daržovių. Jeigu vaikams patiekama lėkštė ir jiems patraukliausias yra vienas ingredientas, tarkime, bulvytės, tai jie iš pradžių tą produktą ir valgo. Todėl mes laikomės tokio principo, kad lėkštėje visko turi būti po truputį. Tokiu atveju vaikas, suvalgęs bulvytes, vis dar bus alkanas, tada rinksis sekantį produktą, kurį turi suvartoti. Jeigu mes vaikams leistume rinktis, jie tų bulvyčių prisivalgytų ir neparagautų žuvies ar daržovių. Taigi gamindami žuvį laikomės tų pačių taisyklių, kad vaikai turi paragauti visų ingredientų, jeigu yra alkani. Nors vaikai dažnai atsisako žuvies, ji turi būti lėkštėje. Vaikams vengia raudonos žuvies, todėl mes orientuojamės į baltą žuvį. Renkamės menkę, nes šioje žuvyje yra mažiausiai kaulų. Didžiausius kaulus galime pašalinti ir būti ramūs, kad vaikai jų nepraris. Kitose žuvyse yra smulkių kaulų, kurių suvalgius gali būti labai liūdnos pasekmės.
Taip pat laidoje, prof. Vaidotas Urbonas paaiškino, ką svarbu žinoti apie kūdikių mitybą, kuomet ateina metas jų racioną papildyti naujais produktais. Profesorius atsakė į klausimus apie tikras ir netikras alergijas. Kuo gi jos skiriasi? Ir galiausiai, ką gali padaryti tėvai, kad vaikai pradėtų valgyti sveiką maistą?