1 porcijai reikės:
- apie 320 g bulvių
- apie 40 ml pieno
- 1 nedidelio svogūno
- apie 80 g vištienos kumpelio
- pipirų
- druskos
- česnakų
- aliejaus vištienai pamarinuoti
Padažui:
- apie 25 g rūkytos šoninės
- apie 20 g svogūno
Gaminimas:
- Užvirinkite pieną.
- Kol kaista pienas, pamarinuokite vištieną. Vištienos kumpelį galite dėti ir visą, o jei norite – supjaustykite į kelias dalis. Užberkite druskos, pipirų, įspauskite česnako, užpilkite trupučiu aliejaus, viską gerai išminkykite ir atidėkite į šalį pasimarinuoti.
- Tuo metu sutarkuokite žalias nuskustas bulves. Kartu į bulvių tarkius įtarkuokite ir svogūną. Sutarkavę įberkite druskos, truputį pipirų, gerai išmaišykite.
- Masę nuplikykite virintu pienu ir vėl išmaišykite.
- Į kepimo indą sudėkite vištienos kumpelio gabalėlius ir užpilkite bulvių mase. Pašaukite į 165 laipsnių temperatūros orkaitę 50 min.
- Kol kugelis kepa, paruoškite spirgučių padažą. Smulkiais kubeliais supjaustykite svogūną, šiaudeliais arba kubeliais susmulkinkite šoninę. Viską apkepkite keptuvėje.
- Iškepusį kugelį patiekite su spirgučių padažu ir grietine.
Virtuvės šefo patarimai:
- Skaniausias kugelis – iš šviežių bulvių, tačiau jos gali būti vandeningesnės, tad gali prireikti nuspausti tarkius, kad bulvių masė nebūtų per daug skysta.
- Kad kugelis būtų puresnis, į tarkius įpilkite virinto pieno. Dėl purumo galima įdėti ir majonezo – šis suteiks ne tik minkštumo, bet ir papildomo skonio. Nenorintiems jokio papildomo skonio, galima įdėti ir grietinės.
- Taip pat į bulvių masę reiktų įdėti ir riebalų. Jeigu kugelį kepsite su mėsa, papildomai riebalų galima ir nedėti, jei ne – patartina įdėti. Bus skanu, jei į tarkius įpilsite pačių spirgučių, mat rūkyta mėsa suteiks papildomo skonio.
- Kiaušinių į kugelį šefas dėti nepataria. Anot jo, įdėjus kiaušinių kugelis nebebus toks purus, sukietės.
- Blogiausia, jei kugelį perkepsite – tuomet jis bus kietas. Ar kugelis jau iškepė, patikrinkite į jį įsmeigę medinį dantų krapštuką – ištrauktas jis turi būti sausas. Kiek laiko kugelis keps, priklausys nuo jo storio. Pavyzdžiui, šis, maždaug 5 cm storio, kugelis kepė 50 min.
- Jei kugelis storesnis ir bijote, kad viršus sudegs, o vidus liks neiškepęs, galite jį kepti uždengę folija ir ją atidengti kepimo pabaigoje.
- Į kugelį galima dėti ir rūkytą karką, kiaulės koją, vištieną su kauliuku, ypač gražiai atrodo į kugelį sudėti vištos sparneliai, jei juos sudėsite taip, kad liktų kyšoti jų smailūs galiukai. Galima gaminti ir vegetarišką variantą – su varške. Ją virtuvės šefas pataria gardinti kmynais, česnakais ir būtinai sluoksniuoti – dėti sluoksnį bulvių masės, tada varškės ir vėl bulvių.
- Galima eksperimentuoti ir į bulvių masę pridedant kitų daržovių – saldžiųjų bulvių, cukinijų, moliūgų.
- Jei norite kugelį pasišildyti, apšlakstykite vandeniu ir vėl pašaukite į orkaitę. Galima kugelį šildyti ir tiesiog keptuvėje supjausčius jį gabaliukais.
Skanaus!