Ligoms atspari obelis

„Mano mėgstamiausia yra ananasinė obelis. Vaisiai užauga stambūs, skonis saldžiarūgštis. Tokie obuoliai puikiai tinka pyragui, uogienėms“, – pasakoja sodininkė. Ananasinės obels vaisiai gali būti skinami rugsėjo pradžioje, o šaltai laikomi gali sulaukti ir gruodžio mėnesio.

Šie vaisiai yra nuostabaus skonio, skanūs valgyti, bet tinka ir kepiniams.

„Iš šių obuolių labiausiai mėgstu kepti pyragą arba tiesiog vaisius iškepti orkaitėje, pagardinus cinamonu, tačiau nereikia persistengti, nes tai stiprus prieskonis, kuris gali nuslopinti obuolių skonį,“ – pataria sodininkė.

O iš kitos obelų veislės, kuri šiemet nustebino gausiu derliumi – „Auksio“, moteris mėgsta virti obuolienę. „Iš šios rūšies obuolių jau daug metų verdu obuolienę. Kadangi obels vaisiai būna labai minkšti ir sultingi, jie puikiai suverda į švelnią košelę,“ – pasakoja Vida.

Moteris pataria, kad norint gauti tolygią obuolių tyrę, reikia susmulkintus obuolius sumaišyti su cukrumi, įpilti šlakelį vandens ir iškart virti.

„Obuolienę galima virti su įvairiausiais priedais. Tinka moliūgai, cukinijos, slyvos, avietės ir net citrusiniai vaisiai, tačiau pastarųjų reikia naudoti dukart mažiau nei obuolių, nes jų skonis yra intensyvesnis. Obuolienė – tai puikus būdas sunaudoti daržovių ar vaisių perteklių“, – pataria.


Patobulino receptą

Nekeista, kad obelis auginanti sodininkė labai mėgsta patiekalus su obuoliais. Kepiniai, sako, niekada neatsibosta. Vida turi ir savo firminių receptų. Štai vieną jų šiemet nutarė patobulinti ir rezultatu liko be galo patenkinta.

„Į pyrago tešlą įmaišiau graikiško jogurto. Taip kepinys yra ne toks sausas, maloniai drėgnas. Jogurtas suteikia ir sotumo“, – apie firminį obuolių pyragą pasakoja moteris.

Obuolių pyragas

Reikės:

4 kiaušinių
1 stiklinė cukraus
180 g varškės 9% riebumo
400 g graikiško jogurto
50 ml aliejaus
1 v .š. kepimo miltelių
1,5 st. miltų
5 nedidelių obuolių

Gaminimas

Paeiliui, kaip surašyta, viską išplakame. Tada į plakinį įmaišome plonai pjaustytus obuolius.

Į kepimo skardą klojame kepimo popierių ir supilame masę. Kepame 200 laipsnių temperatūroje 50 minučių.

Ištraukus viršų pabarstome cukraus pudra. Skanaus!

Vida su „Delfi Maistas“ skaitytojais dalinasi ir obuolių džemo bei šokoladinės obuolienės receptu. Žiemą jie labai tinka tepti ant duonos ar bandelės. Tinka ir kaip įdaras bandelėms.

Obuolių džemas

Reikės:

1 kg obuolių
100 ml vandens
1 pakelis vanilinio cukraus
600-700 g cukraus 1 litrui masės

Gaminimas

Obuolius nulupti, supjaustyti skiltelėmis ir sudėti į puodą bei užpilti vandeniu. Virti apie 20 minučių, kol suminkštės. Obuolius sutrinti iki vientisos masės.

Tada išmatuoti, kiek masės gavosi. Vienam litrui gautos masės reikia 600-700 g cukraus, priklausomai nuo obuolių rūgštingumo. Cukrų gerai išmaišyti su gauta mase, po to sumažinus liepsną virti apie 15 min.

Tada supilti pakelį vanilinio cukraus ir pavirti dar 5 minutes. Džemas gaunasi gintarinės spalvos. Karštas jis yra šiek tiek skystas, bet atvėsęs sutvirtėja. Karštą masę supilt į stiklainius ir laikyti vėsioje patalpoje.

Šokoladinė obuolienė

Reikės:

1 kg paruoštų obuolių
500 g cukraus
20-30 g kakavos miltelių
100 g sviesto

Gaminimas

Obuoliams nulupti odeles ir supjaustyti plonomis juostelėmis. Suberti į puodą, užpilti cukrumi ir išmaišyti. Palikti pusvalandžiui, kad iš obuolių išsiskirtų sultys.

Dėti puodą ant viryklės ir virti apie 20 minučių pamaišant. Trintuvu obuolius susmulkinti iki vientisos masės. Supilti kakavą, sudėti sviestą, viską gerai išmaišyti ir pavirti 5 minutes ant silpnos ugnies.

Kakava kaitinama sutirština obuolienę, todėl ji gaunasi it pasta. Supilti į stiklainius ir laikyti vėsioje vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)