Galbūt nustebsite, tačiau vartojant kai kuriuos maisto produktus kalcio į organizmą patenka daugiau nei išgeriant stiklinę pieno. Verta žinoti, kad 250 ml talpos stiklinėje pieno yra maždaug 300 mg kalcio ir tai sudaro 25 proc. viso per parą organizmui būtino kalcio kiekio. Kasdien su maistu privalome gauti 1000–1200 mg kalcio.

Štai 6 maisto produktai, kuriuose kalcio daugiau nei piene:

Tofu. Vos 200 gramuose tofu, arba sojų varškės, yra 700 mg kalcio. Tofu labai primena panyrą, na, o gaminant kai kuriuos patiekalus juo laisvai galima pakeisti varškę. Tofu galima įmaišyti į daržoves arba paruošti su juo salotas.

Migdolai. Migdolus galima valgyti sausus arba išmirkytus. Puodelyje migdolų yra daugiau nei 300 mg kalcio. Nevalia pamiršti apie migdolų pieną arba sviestą, nes tai taip pat kalcio šaltiniai. Iš migdolų pavyks pasigaminti tradicinių indiškų saldainių arba kitų skanumynų.

Jogurtas. Puodelyje gryno jogurto yra maždaug 300–350 mg kalcio. Jogurtą galima rinktis pusryčiams, taip pat vartoti per pietus arba vakarienę. Šiuo produktu siūloma gardinti iš ankštinių produktų pagamintus troškinius (dalus), taip pat tirštas daržovių sriubas. Jei jogurtu apliesite susmulkintus šviežius vaisius ir riešutus, turėsite puikius pusryčius arba maistingą užkandį.

Produktai, kuriuose gausu kalcio

Sezamų sėklos. Vos keturiuose šaukštuose sezamų sėklų yra 350 mg kalcio. Šiomis sėklomis galima apibarstyti salotas arba naudoti ruošiant kiniškus patiekalus. Skrudintos sezamų sėklos nepriekaištingai dera prie įvairių desertų.

Avinžirniai. Dviejuose puodeliuose avinžirnių yra net 420 mg kalcio. Iš avinžirnių ir daržovių pavyks pasigaminti gardžiausią karį. Šiomis ankštinėmis kultūromis galima papildyti salotoms skirtų ingredientų sąrašą. Iš maltų avinžirnių galima formuoti nedidelius rutuliukus – falafelius. Iš jų ir sezamų pastos išeina kuo puikiausias humusas.

Ispaninių šalavijų sėklos. Keturiuose šaukštuose ispaninių šalavijų sėklų yra maždaug 350 mg kalcio. Lengviausia šį produktą vartoti sumaišant su vandeniu ir paliekant valandai, kad sėklos išbrinktų. Išbrinkusių ispaninio šalavijo sėklų galima įdėti į tirštuosius kokteilius ir pudingus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją